Jasmínová rýže
Představte si thajské kari nebo voňavé zeleninové stir-fry. Právě k nim se skvěle hodí jasmínová rýže – jemně lepivá, s typickou květinovou vůní. Hodí se i do sladkých dezertů, kde dodá jemnou vůni a texturu.Basmati rýže
Indická kuchyně bez basmati? To by nešlo! Její dlouhá, sypká zrna s jemnou oříškovou chutí doplní pilafy, dhál i aromatické omáčky. S basmati snadno navodíte autentickou atmosféru orientu.
Dlouhozrnná rýže
Klasika, která se nelepí a zůstává krásně sypká. Dlouhozrnná rýže se hodí jako příloha k omáčkám, masům, do salátů i českého rizota. V kuchyni je prostě nenahraditelná.Kulatozrnná rýže
Když chcete uvařit přátelům opravdové italské rizoto, kulatozrnná rýže je jasná volba. Baculatá zrnka snadno absorbují tekutinu a vytvoří krémovou konzistenci, kterou na rizotu milujeme. Hodí se i na sladké nákypy nebo mléčnou rýži, která potěší malé i velké strávníky.Parboiled rýže
Máte rádi rýži, která se nikdy nerozvaří? Pak sáhněte po parboiled variantě. Díky speciální úpravě si uchovává více vitamínů a minerálů a zůstává pevná i po delším vaření. Skvělá jako příloha, do polévek i salátů.Speciální rýže
Někdy je chuť experimentovat – a právě tehdy přijde vhod červená, černá nebo divoká rýže. Tyto odrůdy dodají jídlům nejen originální chuť, ale i barvu, která ozvláštní každý talíř.6 zajímavostí o rýži:
Každý rok se na světě sní přibližně 500 milionů tun rýže.
V Koreji pozvání na jídlo doslova znamená „přijď na rýži“.
Rýže je symbolem plodnosti a bohatství.
Dá se pěstovat až v nadmořské výšce 2 700 metrů.
Podporuje trávení a rýžové otruby působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
Zdroj, foto: Giana