Kdy změníme letní čas na zimní v roce 2025?Kdy změníme letní čas na zimní v roce 2025? Bramboráky - nejoblíbenější receptyBramboráky - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.10. 2025
Dnes má svátek Tereza
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat správnou rýži: jasmínová pro Asii, dlouhozrnnou volte k omáčce

5. 10. 2025 | Škola vaření
Stojíte někdy před regálem s rýží a nevíte, po které sáhnout? Nabídka je obrovská – jasmínová, basmati, kulatozrnná, dlouhozrnná. Každá se hodí na něco jiného. Ať už se pustíte do exotického kari nebo české klasiky, správně zvolená rýže dokáže váš pokrm pozvednout na úplně jinou úroveň. Abychom vám výběr usnadnili, dali jsme dohromady přehled těch nejpoužívanějších druhů rýže i tipy, jak ji využít.

Jasmínová rýže

Představte si thajské kari nebo voňavé zeleninové stir-fry. Právě k nim se skvěle hodí jasmínová rýže – jemně lepivá, s typickou květinovou vůní. Hodí se i do sladkých dezertů, kde dodá jemnou vůni a texturu.

Basmati rýže

Indická kuchyně bez basmati? To by nešlo! Její dlouhá, sypká zrna s jemnou oříškovou chutí doplní pilafy, dhál i aromatické omáčky. S basmati snadno navodíte autentickou atmosféru orientu.

rýžeDlouhozrnná rýže

Klasika, která se nelepí a zůstává krásně sypká. Dlouhozrnná rýže se hodí jako příloha k omáčkám, masům, do salátů i českého rizota. V kuchyni je prostě nenahraditelná.

Kulatozrnná rýže

Když chcete uvařit přátelům opravdové italské rizoto, kulatozrnná rýže je jasná volba. Baculatá zrnka snadno absorbují tekutinu a vytvoří krémovou konzistenci, kterou na rizotu milujeme. Hodí se i na sladké nákypy nebo mléčnou rýži, která potěší malé i velké strávníky.

Parboiled rýže

Máte rádi rýži, která se nikdy nerozvaří? Pak sáhněte po parboiled variantě. Díky speciální úpravě si uchovává více vitamínů a minerálů a zůstává pevná i po delším vaření. Skvělá jako příloha, do polévek i salátů.

Speciální rýže

Někdy je chuť experimentovat – a právě tehdy přijde vhod červená, černá nebo divoká rýže. Tyto odrůdy dodají jídlům nejen originální chuť, ale i barvu, která ozvláštní každý talíř.


6 zajímavostí o rýži: 


Existuje přes 8000 druhů rýže.
Každý rok se na světě sní přibližně 500 milionů tun rýže.
V Koreji pozvání na jídlo doslova znamená „přijď na rýži“.
Rýže je symbolem plodnosti a bohatství.
Dá se pěstovat až v nadmořské výšce 2 700 metrů.
Podporuje trávení a rýžové otruby působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.


Zdroj, foto: Giana

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Náš tip


Další tipy


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky