Kečup je hustá zeleninová omáčka, vyrobená z rajčat, koření a dalších přísad. Konzumuje se s těstovinami, rýží a sýrem. Přidáváme ho do různých masitých jídel, marinád a omáček. Nesmí chybět u žádného grilování.
Kečup si dáváme obvykle ke klobásám, párkům v rohlíku, hamburgerům a hranolkům. Je také součástí slaných koláčů, míchaných vajec a vaječných omelet. Kečup se přizpůsobuje chuti a na trhu je k dostání v různých variantách. Sladký, jemný, pálivý, ostrý a s různou příchutí. Pokud kupujete kečup v obchodě, tak je dobré sledovat podíl rajčat nebo rajčatového protlaku, ze kterého je vyrobený. Zda není přesolený nebo přeslazený.
Jak vyrobit domácí kečup?
Nejlepší kečup je domácí, který si sami uděláte. Základem kvalitního kečupu jsou rajčata. Pokud máte na zahradě nebo ve skleníku přebytky rajčat, můžete si udělat svůj vlastní kečup. Nikdy nepoužíváme k výrobě kečupu nahnilá, nebo byť jen trošku plesnivá rajčata. Kečup děláme z pěkně vyzrálých rajčat. Rajčata při přípravě kečupu můžeme spařit, zbavených dužiny, rozmixovat nebo nakrájet na malé kousky. Dále přidáváme cibuli, česnek, jablka, paprikové lusky, sladkou nebo pálivou papriku, záleží jaký kečup si vyrobíme. Do pikantního kečupu přidáváme i feferonky. Další koření, které by nemělo v kečupu chybět, je hřebíček, nové koření, bobkový list, skořice a pepř. Kečup nesmíme zapomenout osolit, přidat ocet a cukr. Někdy se přidává do kečupu muškátový oříšek, kari koření, zázvor, víno, voda a jiné přísady. Všechny suroviny povaříme, aby nám vzniklá kašovitá hmota, která se nakonec rozmixuje nebo přepasíruje, nalijeme do sklenic a sterilujeme po dobu 20 až 25 minut, při teplotě 80°C. Hotový výrobek sladujeme na suchém místě do 28°C. Po otevření bychom měli kečup skladovat v ledničce.
Jak vyrobit ostrý kečup?
2 kg rajčat, 20 dkg jablek, 20 dkg cibule, 1 lžíce soli, 120 ml octu, 1 velká lžíce sladké papriky, 1 feferonka, 6 hřebíčků, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře, 20 dkg cukru. Rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme do hrnce. Přidáme ocet, sůl, cukr, koření a vaříme pomalu na mírném ohni, aby se nám rajčata nepřipálila, tak dlouho, dokud není hmota hustá. Po uvaření všechno rozmixujeme, přepasírujeme a naplníme do sklenic. Sklenice sterilujeme po dobu 20 minut při teplotě 80°C.
Jak vyrobit jemný kečup?
3 kg rajských jablíček, 2 jablka, 0,5 kg cibule, 100 g cukru, 5 dl octu, 20 g soli, 5 hřebíčků, 10 kuliček pepře, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, půl lžičky skořice. Z jemného kečupu můžete udělat ostrý, přidáním pár stroužků česneku, feferonky nebo chilli koření a pálivoé papriky. Zeleninu můžete předem rozmixovat. Rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, přidáme všechny ostatní ingredience. Vaříme na hustou kaši, na mírném ohni za občasného promíchání. Hmotu rozmixujeme a ještě přepasírujeme přes síto. Horký kečup plníme do skleniček a sterilujeme 25 minut při teplotě 80°C.
Jak vyrobit sladký kečup?
2 kg rajčat, 250 g jablek, 250 g cibule, 150 g cukru, 2 lžíce soli, 1 lžíce sladké papriky, 2 dcl octu, 10 kuliček černého pepře, 2 ks paprikových lusků, 2 bobkové listy, špetku skořice. Rajčata, jablka, cibuli a paprikové lusky nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, přidáme ostatní suroviny a vaříme do zhoustnutí. Hmotu občas promícháme, ke konci vaření přisypeme cukr, na chvíli ještě povaříme. Směs rozmixujeme, přepasírujeme a dáme do skleniček s uzávěrem. Sterilujeme při teplotě 80°C asi 20 minut.
Jak vyrobit pikantní kečup
10 dkg cukru, 1 palička česneku, 1 červená kapie, 2 kg rajčat, 1dl oleje, 4 feferonky, 2 dl octu,1 kg cibule, sůl dle chuti, asi 2 lžičky. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky a dáme do hrnce, nebo ji předem rozmixujeme, přidáme koření a vaříme do zhoustnutí. Kečup po uvaření přepasírujeme přes síto a plníme do sklenic. Nakonec sterilizujeme, aby nám déle vydržel.
Kečup je výborná zeleninová omáčka, která nesmí chybět v kuchyni žádné hospodyňky.
ChytráŽena.cz