Kladete si stejnou otázku? Tak ji pojďme vyřešit!
Mnozí z nás si už ani nedokážeme představit večeři bez svíček,večerní pohody, ale hlavně bez dobrého vína. Mnozí se bez dobrého vína neobejdou ani při jiné příležitosti. Každé víno je jiné, protože každé má ty „své vlastnosti”, které se dají vyzdvihnout a nebo také zkazit pomocí jídla.
Bílá vína
podáváme se světlým masem jako jsou: ryby, drůbeží maso, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry
Červená vína
Podáváme s tmavými pokrmy a naopak se nehodí k masu nebo pokrmům nasáklýcg mořskou vodou!
Hlavně POZOR: víno se nehodí k jídlům: okyseleným octem, čokoládovým polevám, zavařeninám, vajíčkům.
A teď jak je to se zákusky a předkrmy:
Pokud před hlavním jídlem máme připravený malý slaný zákusek, podáváme jej se sklenkou bílého, suchého šumivého vína.
Ke sladkému zákusku sladké víno např.Tramín.
K předkrmu bez výraznější chuti nabídneme bílé víno s výraznějšími kyselinami, nejlépe víno přívlastkové.
Zákusek a předkrm:
Pokud před hlavním jídlem máme připravený malý slaný zákusek, podáváme jej se sklenkou bílého, suchého šumivého vína,
Ke sladkému zákusku sladké víno, např. výběrové víno Tramín či Ryzlink rýnský.
K předkrmu bez výraznější chuti nabídneme bílé víno s výraznějšími kyselinami, nejlépe víno přívlastkové-to je např.Ryzlink rýnský
Pokud je náš předkrm výraznější chuti, vybereme víno s jemnější aromatikou či víno s kořenitými látkami nebo sušší.
Ke korýšům (humrový, krevetový či krabí koktejl), bílá vína se sladěnou kyselinou.
K zeleninovým salátům je vhodné bílé, lehké víno s jemnějším aroma.
Ke drůbežímu nářezu víno výraznější, bílé.
K předkrmům z hovězího masa, jako je např. nářez či pikantní klobásky,. podáváme mladší červená ví na s vyšším obsahem kyselin- např. Frankovka.
Vvepřové maso (šunka,uzené..) doplňujeme mladším červeným vínem s nižším obsahem kyselin.
Polévky:
K polévkám můžeme také při možnosti chuti podávat víno.
Zeleninové dobře doplňuje suché nebo růžové víno.
Dezerty
K ovocným salátům je vhodné aromatické suché i polosuché víno- např Muškát či Tramín.
Ke zmrzlinám se hodí bílá vína, rosé sekt.
Ke krémovým zmrzlinám (karamel, créme bruleé) vína ledová či slámová
Eva Horníková
Chytrá Žena