Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídlo chudých – seznamte se s bramborami pořádně

19. 10. 2020 | Škola vaření
Zachránily lidstvo proti hladomoru a pomohly při žaludečních nemocech. Přestože většina z nás považuje zemáky, jak jsou brambory často nazývány, za pouhou „přílohu“, mají nespočet výhod, které je drží na pomyslné špici královny zeleniny. Nahlédněte s námi pod pokličku jejich odrůd. Napovíme vám, které typy se budou hodit na hranolky a jaké na knedlíky.

Málokdo dnes ví, že zpočátku o brambory nikdo moc nestál. Lidé totiž nevěděli, jak je správně používat. Z tohoto důvodu se Marie Antoinetta se svým manželem Ludvíkem XVI. rozhodli zemáky nevšedně zpopularizovat. Jejich květy si totiž začali zdobit róby. Světe, div se, povedlo se. Na kolik tomu pomohl královský pár, si můžeme jen domýšlet, důležité však je, že díky bramborám se lidstvo vyhnulo hladomoru, který Evropu v důsledku desítek let válčení ohrožoval. Brambory navíc obsahují velké množství vitamínu C a dalších užitečných látek, které pomáhají při různých obtížích. Inkové například věřili, že brambory pomáhají i ke snadnějšímu porodu.

bramboryDbejte na kvalitu


Ať už brambory vaříte, pečete nebo gratinujete, dbejte na původ, protože i ten se ve výsledku odrazí a ovlivní, zda se vaše jídlo dostane na špičku gurmánského umění. Hodnotné zemáky s označením BIO hledejte především na farmářských trzích, kde je vám prodávající povinen prokázat původ bioprodukce certifikátem vystaveným jednou ze čtyř kontrolních organizací, anebo přímo na lokálních bio farmách. Produkce pocházející z ekologického zemědělství nepoužívá při pěstování průmyslová hnojiva ani umělé postřiky jako pesticidy apod., a tudíž se nemusíte bát, že byste si nechtěné látky nevědomky přidali do jídla. Bio brambory obsahují také více vitaminu C a výrazně méně dusičnanů. Navíc vám místní biofarmáři rádi poradí, který typ brambor se pro váš recept bude hodit nejvíc.

Hurá do salátu


Pro vaření ve slupce, k pečení v troubě nebo do oblíbeného vánočního bramborového salátu se nejvíce hodí varný typ A. Obsahuje méně škrobu a po uvaření si ponechá pevnou dužinu a jen tak se nerozvaří. V obchodech jsou tyto odrůdy značené zeleným pruhem.


Do polévek i k řízku

K nejuniverzálnějším druhům brambor se řadí varný typ B, který se označuje červeným pruhem. Jejich dužina je jemnější a více moučnatá. Tato odrůda se hodí do polévek guláše i jako klasická příloha.


Na knedlíky

Snad všichni milujeme bramborové knedlíky. Jejich příprava navíc se správně vybraným druhem není vůbec náročná. Doporučujeme zemáky označené jako varný typ C značený modrým pruhem. Snadněji se rozvaří, a tudíž z nich lépe připravíte těsto.

Seznamte se s batáty

Sladké brambory, též známé jako batáty, jsou hlívy tropické rostliny Povijnice batátové. Stejně jako klasické zemáky pocházejí ze Severní Ameriky a jejich využití díky vysoké energetické hodnotě v současných receptech stále roste. Navíc do Evropy údajně dorazily dříve než klasické brambory a byly pro svou nevšední příchuť velmi oceňované.

Zdroj, foto: BIO zemědělství

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !