Začít je potřeba tím, že bobulky kávy jsou ovoce a kávová zrnka jsou jeho pecky. „Nejznámější jsou dva druhy kávy, arabika a robusta. Liší se tím, v jakém podnebí a v jaké nadmořské výšce se jim daří a také počtem chromozomů, které mají vliv na chuť,“ vysvětluje pražič kávy. „Arabika má 44 chromozomů, které poskytují celou paletu chutí, může jich být až 1 500. Robusta má chromozomů 22, nenacházejí se v ní žádné ovocné chutě, ale zároveň není kyselá a má více kofeinu.“ Kofeinem se totiž rostlina brání proti škůdcům a protože robusta roste v nižších nadmořských výškách, kde má i více nepřátel, musí se více chránit.
Směsi, původ a kvalita
O tom, jak bude káva chutnat, rozhoduje kromě toho, co do sebe nasála během růstu, kolik si užila slunce, deště či větru, i způsob jejího sběru a zejména pražení. To je skutečná alchymie. Stačí malé rozdíly v teplotě nebo čase a káva bude mít ve finále úplně jiné aroma nebo chuť. Nesprávným způsobem pražení se dají zkazit i ta nejkvalitnější zrna.
Tlak a hrubost
V každém koutě světa preferují lidé jiný způsob přípravy kávy. V Čechách je podle Moniky Matúšově fascinující to, že tady se všechny způsoby prolínají, každý jeden má své fanoušky. „A to je dobře. Neexistuje jediný správný či originální způsob přípravy kávy. Ať si každý pije takovou, jaká mu chutná,“ je přesvědčená baristka.
Někdo přísahá na espresso, kde se chutě a vůně z mletých kávových zrn dostávají do šálku pod vysokým tlakem správně zahřáté vody. Aby bylo espresso opravdu chutné, je nutné používat čerstvou, nezvětralou kávu, namletou na správnou hrubost. Jaká je však ta správná tloušťka? "To je opravdu velmi individuální, je to ovlivněno výkonem presso stroje, tlakem, kterým tlačí vodu přes kávu, ale i druhem kávy,“ pokračuje baristka. Abyste věděli, jak nejlépe připravit tu svou, vybírejte kávu, která má na obalu doporučený způsob přípravy a informace o chuťovém profilu, který preferujete.
Kouzlo filtrace
Zatímco přes tlak, kterým tlačí voda na umletou kávu v páce presso stroje, se uvolňují zejména olejnaté složky kávy, během filtrace se z ní uvolní více kofeinu. Takže zatímco espresso vás více nakopne chutí, filtrovaná káva povzbuzující látkou. Pokud chcete kávu filtrovat, je potřeba ji mít umletou hrubší. Na její přípravu vždy zahřejte vodu, ale nepoužívejte ji úplně vařící, měla by mít okolo 95 °C.
S cukrem nebo bez?
Káva může mít nekonečné variace chutí - stejně jako víno. Zatímco však víno kombinací s čímkoliv jiným dříve pokazíme, káva se dá kombinovat s jinými ingrediencemi a její chuť se může příjemně měnit. Například do kávy připravované v džezvě můžete přidat kardamom. Debaty o tom, zda je správná káva černo-černá, bez mléka a bez cukru nebo může být přislazená, s mlékem nebo smetanou, nejsou zcela namístě. Každý ať si dopřeje takovou kávu, jaká mu chutná. Cukr do ní například patří, protože dokáže zakrýt chuťové kanálky na stranách jazyka a pomáhá tak vyznít jiným chutím kávy. Vyzkoušejte si nejprve dát doušek černé kávy a pak doušek téže kávy s cukrem. Pokaždé se vám v ústech rozvinou jiné chutě.
Ani mlékem se chuť kávy nepokazí. „Káva se určitě dá kombinovat s jinými chutěmi. Aktuálně je trendy na studeno překapávaná káva (tzv. cold brew), která se přidává i do míchaných drinků,“ říká baristka.
Zdroj, foto: Zlaté zrnko