Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).
Antioxidanty chrání buňky před volnými radikály a hrají roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně.
Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Její dostatečná konzumace pomáhá přecházet kardiovaskulárním onemocněním. Obecně v České republice konzumujeme menší množství vlákniny, než se doporučuje. 100 g černé čočky pokryje vaši denní potřebu vlákniny z poloviny.
Jak se připravuje čočka beluga ?
Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Je drobnější a po uvaření dobře zachovává tvar. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut.Skvěle se hodí do salátů, k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť můžete doplnit olejem z vlašských ořechů, sezamovým nebo balsamico octem s kapkou hořčice. Výborně bude chutnat i v pomazánkách.
Zdroj, foto: MENU Gold