Káva, to není jen lahodný mok, který povzbuzuje naše smysly. Kávu si můžeme připravit ručně doma jako nápoj, použít nejrůznější přístroje, překapávače, presovače a další, nebo si ji vychutnat v pevné formě jako lahodný moučník, karamelky atd.
Nejznámější je příprava tzv. turecké kávy. Jde o mletou zrnkovou kávu přelitou horkou, nikoli však vařící vodou. Již staří Arabové říkali: „Voda vařená, káva zkažená.“
Kávu můžete doplňovat oříšky, vanilkou, skořicí, kakaem, šlehat ji do pěny, ale také použít méně obvyklé variace, jako např. kombinaci s ovocem.
Co takto dát
si banánovou kávu?
Kávu po uvaření
co nejrychleji vychlaďte. Nejlépe tak, že nádobu s kávou postavíte do studené
vody. Čím rychleji se káva vychladí, tím méně hořká bude. Vychlazenou a oslazenou kávu nalijte do mixéru. Z banánu odkrojte čtyři plátky na ozdobu, zbytek dejte do mixéru ke kávě, přidejte smetanu a rozmixujte, až pění.
Do sklenice dejte tři kostky ledu a na ně nalijte kávu z mixéru. Sklenici ozdobte plátky banánu. Kávu lze pít samotnou nebo ji podávat k dezertu.
Vyzkoušejte také kávové karamelky:
Na jejich přípravu budete potřebovat:
- ¼ l sladké smetany
- 250 g krystalového cukru
- 150 g bramborového škrobu
- 10 g černé kávy
- 10 g másla
Do kastrolku vlijeme smetanu, přidáme cukr, bramborový škrob, 1 dl silného kávového vývaru a dáme vařit. Když začne hmota houstnout a vytváří se karamel, vylijeme ho na plech vymazaný máslem. Ještě vlažné pokrájíme na malé kousky.
Mlsné jazýčky jistě neodolají kávovým muffinům:
Potřebné ingredience:
125 g másla, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 175 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 20 g kakaového prášku, 125 ml silné vychladlé kávy, 2 lžíce rumu, čokoládová kávová zrna, poleva: moučkový cukr, 1/2 lžičky instantní kávy, 1 lžíce vařící vody
Postup: Změklé máslo vyšleháme do pěny, postupně zašleháme všechen cukr i vanilkový. Až se cukr rozpustí, po jednom zašleháme celá vejce. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a zašleháme k máslu s vejci. Nakonec krátce všleháme rum s kávou. Těsto rozdělíme do 12 muffinových důlků na plechu nebo papírových košíčků a upečeme (180°C, cca 20 minut).Vychladlé muffiny ozdobíme polevou a kávovým zrnem.
Poleva: do misky dáme asi 3 lžíce prosátého moučkového cukru a půl lžičky kávy. Přidáme lžíci vařící vody, promícháme a vařečkou utřeme hladkou polevu. Podle potřeby přidáme cukr, až má poleva požadovanou konzistenci.
Nebojte se zkoušet, kombinovat a ochutnávat. Co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. I do běžných receptů můžete přidat instantní kávu. Například při přípravě pudinku, když máte pouze vanilkový prášek, můžete do jednoho balení přidat pár lžiček instantní kávy, a rázem máte dva druhy pudinku, který můžete barevně kombinovat.
ChytráŽena.cz