Původní a zároveň i současný francouzský název sauce tartare je odvozen od Tatarů – Turků původně žijících v Rusku. První tatarskou omáčku však nepřipravili Turci, ale Francouzi, kteří ji podávali k tatarskému bifteku. Samotní Tataři se k názvu tatarská omáčka či tatarský biftek nehlásí, tyto pokrmy nepatří do jejich tradiční kuchyně.
Tatarka je vlastně majonéza se sterilovanými (nebo nakládanými) kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, petrželí, estragonem, šalotkou, kapary, solí a pepřem. V některých receptech se rovněž objevují na malé kousky krájená vařená vejce. Česká tatarka obsahuje sterilované (nebo nakládané) okurky, hořčici, cibuli, pažitku, pepř a sůl.
Zapomeňte tedy na klasický smažený sýr nebo žampiony doplněné hranolky s oblohou a tatarskou omáčkou. Jemná krémová chuť s kousky cibule, pažitky a okurek předurčuje tatarskou omáčku k širšímu použití i u jiných neotřelých pokrmů. I pouhá lžíce tatarky, která neohrozí vaši linii, dokáže servírovaný pokrm vyzdvihnout na úroveň lahůdky. Je vyrobena z kvalitního rostlinného oleje, díky němuž je zdrojem vicenenasycených mastných kyselin včetně esenciální omega 3 mastné kyseliny. Takže si nejen báječně pochutnáte, ale dopřejete tělu zdraví i prospěšné látky, např. vitaminy ze zeleniny A, E a K, které jsou rozpustné jen v tucích.
Za pomoci tatarské omáčky můžete rozšířit své kuchařské dovednosti o nová jídla a přitom nemusíte vytáhnout paty z vaší kuchyně. Mexické tortily, řecké rybí pochoutky, italské těstovinové saláty, argentinské staeky, ale i japonské křupavé zeleninové rolky - to vše za doprovodu tatarské omáčky vám dopřeje ten opravdový chuťový zážitek.
Minitousty se zeleninovou pomazánkou
100 g mrkve50 g kořene celeru
50 g petrželového kořene
100 g tvrdého sýra 20%
2 lžíce majonézy
1 stroužek česneku
Šťáva z 1 citronu
Sůl
Pepř
Postup:
Mrkev, celer, petržel a tvrdý sýr nastrouháme najemno. Smícháme s majonézou, prolisovaným česnekem, ochutíme citronovou šťávou podle chuti, solí a pepřem.
Pomazánka je vhodná na jednohubky nebo na chlebíčky, jako podkladová pomazánka.
Zdroj, foto: Hellmann´s