MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kde se vzaly brambory?

4. 12. 2008 | Škola vaření

Brambory jsou již po dlouhá staletí oblíbenou plodinou zemědělců a neméně oblíbenou součástí našich jídelníčků. Není divu – jsou zdravé, dobré, výživné, levné a dají se upravit na bezpočet různých způsobů.

 

Víte, odkud brambory přišly? Komu vděčíme za to, že je vůbec známe? Čtěte dále a dozvíte se víc...

 

 

Inkové coby průkopníci

Předchůdci dnešních brambor pocházejí z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti And. Evropan spatřil brambory poprvé na počátku 16. století, v bohatém státě Inků, dnešním Peru. Tou dobou je domorodci využívali k přípravě polévek a chleba, ale především je sušili, což bylo velice praktické -  správně sušené brambory totiž vydrží několik let!

 

Kde se vzaly brambory?Do Evropy se bambory začaly dovážet od druhé poloviny 16. století. V Čechách pak zdomácněly v průběhu 17. století a nutno podotknout, že ještě dlouhou dobu po svém „příchodu“ byly u nás považovány za plodinu vzácnou, kterou si mohla dovolit pouze vyšší společnost. Jejich pěstování se u nás vyvíjelo pomalu a zdlouhavě, jelikož lidé se jen těžko smiřovali s tím, že by brambory měly zabírat tolik prostoru a zmenšovat tak prostor pro pastvu a vytlačovat obilí. Dalším, dnes již poněkud úsměvným důvodem, proč se brambory u nás prosazovaly pomalu, byla obava z jedovatosti této plodiny.

 

Až v 18. století, v době neúrody, rychlého populačního rozvoje nižších lidových vrstev a hladu, který v zemi zavládl, se brambory staly hospodářky a sociálně důležitou (a tedy i lacinou) plodinou. Brzy nahradily hrách, jedlou řepu, kaše z pohanky, ječmene a pšenice... Lidé přišli na jejich úžasnou výživnost, lehkou stravitelnost a jednoduchou kuchyňskou úpravu – tím pádem se staly oblíbenou součástí jídelníčku chudých a způsobily skutečnou revoluci ve výživě.

 

 

Dnes, stejně jako v osmnáctém století, jsou brambory stálým fenoménem. Umíme je péct, vařit, smažit, mixovat, zapékat se sýrem, zeleninou, masem či dokonce podávat je na sladký způsob. Po jejich konzumaci ženy nemusejí mít výčitky, jako když jedí houskový knedlík a jakmile nás trápí zažívání, šťáva z brambor naše střeva obvykle dokáže snadno rozpohybovat.

 

No řekněte, není ta matka Příroda kouzelnice?



Čtěte články: Kupujeme brambory a Bramborová současnost a dozvíte se víc!


Zdroj: Hellmann´s


Alena Rašková

ChytráŽena.cz
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !