Kokosovník ořechoplodý
Kokosový ořech je jedním z největších semen na světě. Roste převážně v tropech na vrcholcích kokosových palem zvaných kokosovník ořechoplodý. Tato palma dává plody až po sedmi letech růstu. Jedná se až o třicet metrů vysoký strom, který se cíleně pěstuje už déle než 3000 let. Původní výskyt tohoto stromu je neznámý. Kokosový ořech vydrží plavat v moři až několik měsíců, což mu umožňuje rozšířit se po rozsáhlém území.
Kokosové ořechy jsou zdrojem energie
Kokosové ořechy jsou pro lidský organismus velice zdravé jak v nezralém stavu, tak i ve stavu úplné zralosti. Mladé nezralé kokosy se prozatím v našich obchodech koupit nedají, ale zralé hnědé kokosy běžně v prodeji jsou. Pokud si zralý kokos koupíte, všimněte si na jeho vrcholku tří hladkých plošek. Dvě plošky zakrývají otvory, kterými byl kokos v době růstu vyživován a třetí ploška je jen tenká blána, která slouží prostupu klíčku při klíčení. Právě tato slabá blána je ideálním místem, které lze snadno propíchnout a vylít tak z kokosového ořechu kokosovou vodu neboli kokosové mléko. Pokud se chceme dostat na bílou dužinu ukrytou pod tvrdou skořápkou, musíme tuto skořápku mechanicky rozbít či rozříznout. Dužina i mléko tohoto ořechu jsou vydatným zdrojem energie. Dužina obsahuje velké množství vápníku, cukr, vlákninu, nenasycené tuky, vitamíny a má antibakteriální účinky. Kokosové mléko je bohatým zdrojem draslíku, skupiny vitamínů B (vyjma B6 a B12) a také vitamínu C. Mléko z kokosového ořechu je naprosto sterilní, což je výhodné v oblastech, kde jsou přirozené vodní zdroje infikované či jinak znečištěné.
Kokosové ořechy mají své využití nejen v kuchyni
Dužinu je možné konzumovat syrovou, sušenou ale i jako přísadu do různých potravin. Sušená kokosová dužina se často používá k ochucení či dekoraci moučníků, zákusků a dortů. V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný. Velké množství kokosových ořechů se zpracovává na kokosový olej. Tento olej má využití v potravinářství, medicíně i průmyslu, zejména kosmetickém. Používá se v tělových mlécích, sprchových gelech, pěnách do koupele a někdy i ve vůních.
Kokosový olej je díky své tepelné stabilitě vhodný na vaření i smažení a protože odolává žluknutí, je velice trvanlivý. Kokos je také zdrojem kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace. Z kůry plodů kokosové palmy se získává kokosové textilní vlákno. Kvalitní, pružná vlákna se získávají z nedozrálých ořechů. Kůra plodů se několik měsíců máčí v mořské vodě, aby se svazky vláken uvolnily od obalu a pak se rozvolňují na jednotlivá vlákna k textilnímu použití. Mimo provaznictví se příze z kokosu používají k výrobě hladkých a velurových tkanin na koberce a běhouny nebo se splétají do copánků na síťové výrobky.
ChytráŽena.cz