Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Komu vděčíme za tortillu a jiné mexické pochoutky?

29. 11. 2013 | Škola vaření
Kultury z celého světa se vzájemně promíchávají, což se projevuje i na národních kuchyních. Je čím dál tím těžší rozluštit, odkud který pokrm pochází. Také mexická tortilla už na našem stole zcela zdomácněla, i když ještě nedávnoji v srdci Evropy nikdo neznal. Kde se tedy vzala typická jihoamerická placka v srdci Evropy a komu vděčíme za inspiraci pro dnešní populární recepty?

V předkolumbovské Americe platilo území dnešního Mexika za zemědělsky nejvyspělejší oblast a hlavní pěstovanou plodinou tam byla kukuřice. Nejčastější stravou byly placky z kukuřičné mouky, které se v aztéckém Mexiku nazývaly tortilly. Chlebové placky jsou v různých podobách známy po celém světě. Znali je už staří Egypťané a podobné chutě si osvojili i Židé, Indové nebo třeba Italové. Indiáni první placky připravovali z kukuřičné mouky. Pšeničnou mouku, která je v dnešní době stále běžnější, přivezli až Španělé.

Komu vděčíme za tortillu a jiné mexické pochoutky?Není tortilla jako tortilla

Kukuřičná mouka, která je v dnešní době stále oblíbenější, byla přivezena do Evropy až na přelomu 16. a 17. století. Pšeničná i kukuřičná placka se i dnes používá především k balení pokrmů, jako například burrito, wrap nebo tacos. Nepleťme si tortillu španělskou a mexickou, každá je úplně jiná. Mají sice společné jméno, ale receptura se výrazně liší. Ve Španělsku dostanete vysokou vaječnou omeletu s mnoha dalšími ingrediencemi, například brambory nebo chorizem, v Mexiku pak tenkou placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky.

Placka mnoha tváří

Když tortillu naplníte rýží, fazolemi, masem, zeleninovou směsípico de gallo a volitelně třeba i sýrem, zakysanou smetanou a salsou, vznikne tradiční mexické Burrito. Naopak do wrapu se fazole ani rýže nepoužívají. Quesadilla je opečená pšeničná tortilla naplněná masem, kukuřicí a sýrem.Tacos jsou malé křupavé kukuřičné tortilly. Většinou se plníledovým salátem, kukuřicí, masem, zakysanou smetanou, sýrem a salsou.

Neměli bychom zapomenout ani na flautas, což jsou kukuřičné tortilly naplněné kuřecím masem a fazolovým pyré,dochucené koriandrem a sýrem.A když na trojúhelníčky nakrájenou tortillu z kukuřičné mouky posypete sýrem čedar a doplníte papričkami jalapeño, vzniknou oblíbené Nachos. Poprvé tak udělal v roce 1943 Mexičan Ignacio "Nacho" Anaya.

Zrna plné zdraví

Kukuřice je ze zdravotního hlediska ideální součástí jídelníčku. Je bohatá na prospěšné látky, jako je vitamín B, některé užitečné kyseliny nebo thiamin. Ten pomáhá zprostředkovávat přenos vzruchů v nervové soustavě, a tím stimuluje paměť. Čerstvou kukuřici použijete při přípravě mexických tacos nebo flautas,ale i jako náplň do tortilly.

Zdroj, foto: Rancheros

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky za rozšíření obzorů. Člověk si virtuálně pocestuje a něco se dozví o světě - to mám ráda,
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles