Ačkoliv první experimenty s genetickou modifikací začaly již před pětadvaceti
lety, její větší uplatnění a množství geneticky modifikovaných produktů
(zkráceně označovaných „GM-produkty“) se začaly objevovat až v několika
posledních letech. (Pro srovnání - zatímco v roce 1996 bylo zaseto 2 000 000 akrů
GM-rostlin, v roce 1998 se jednalo již o 67 000 000 akrů a v roce 2000 se tento
počet téměř zdesetinásobil.)
V USA je dnes geneticky pozměněno přibližně 30 % až
40 % některých z hlavních plodin (jako například kukuřice a luštěniny) bez toho,
aby byly jakýmkoliv způsobem označeny. Odborníci odhadují, že do konce
letošního roku bude 90 % všech zemědělských produktů vypěstovaných v USA
biotechnických (to znamená geneticky modifikovaných).
GM-potraviny jsou natolik specifické a nové, že se kolem nich okamžitě vyrojila
řada otázek a neshod, které se pokouší řešit Konference k otázkám bezpečnosti
geneticky modifikovaných produktů.
Zásadní rozpory v náhledu na GMO-potraviny jsou mezi státy Evropské Unie
(včetně většiny států přidružených a kandidátských) a USA. USA spolu s
Kanadou v současnosti produkují přibližně 82 % veškeré světové produkce
potravin GM (to představuje okolo 2/5 veškerých ploch osetých sójou, bavlnou, kukuřicí
a olejem canola). Velké procentuální zastoupení GMO-plodin mají rovněž některé
státy Jižní Ameriky a Čína. Ostatní země zaujaly postoj více obezřetný.
Obzvláště Evropa, která je k otázkám ekologie tradičně mnohem citlivější než USA, pojala ke
geneticky modifikovaným produktům nedůvěru. Například ve Velké Británii (kde
mají lidé z geneticky modifikovaných potravin největší obavy), byl schválen
návrh premiéra Tonyho Blaira na vydání map veškerých laboratoří a farem
zabývajících se produkcí a výzkumem GMO. Objevují se také obavy z kontaminace
geneticky nemodifikované úrody GMO - prostřednictvím větru, hmyzu, spodních vod
…atd., čímž by došlo k nekontrolovatelnému šíření mezi nemodifikované plodiny i
do volné přírody.
Další konference proběhla v Curychu a to na téma Geneticky modifikovaná krmiva.
Dospívá k názoru, že GM-produkty obsadí zvláštní sektor trhu. Klaus Ammann,
ředitel botanické zahrady, zdůraznil, že odhad ekologického rizika se nesmí
omezovat jen na GMO, ale na každou odrůdu. Odmítá genetickou modifikaci zužovat
jen na genetické inženýrství. Všechny kulturní odrůdy jsou geneticky
modifikované a některé z nich cizí pro tento ekosystém (například kukuřice je
pro střední Evropu zcela cizí). Apeloval na příznivce i odpůrce GMO, aby
společně vybudovali udržitelné zemědělství.
Ředitel ústavu pro výzkum domácích zvířat, Caspar Wenk, hovořil o jednom z
hlavních problémů konference – co se stane s DNA v těle zvířat. Dokládal, že
dochází prakticky k jejímu úplnému strávení v zažívacím traktu. Pouze fragmenty
o velikosti setin až desetin genu mohou být dočasně zachyceny buňkami (zejména
buňkami imunitního systému). Jsou v nich rozloženy, ale tento proces trvá déle.
Je to přirozený proces, kterým je zpracovávána veškerá DNA z krmiva. (Málo
známý je rovněž fakt, že kromě 5 až 10 g DNA z potravy zpracovávají přežvýkavci
také až dvacetkrát větší množství DNA mikroorganismů z bachoru a zažívacího
traktu včetně vlastní DNA z buněk, které se odlučují od sliznic.)
Karen Aulrich z ústavu živočišné výživy Federálního zemědělského ústavu v
Braunschweigu předložil řadu krmných pokusů s kravami, drůbeží a vepři.
Zjistil, že modifikované a kontrolní plodiny podávají naprosto srovnatelné
výsledky ve všech fyziologických parametrech, což dokazuje, že modifikace
nezpůsobuje žádné nežádoucí změny. Transgenní kukuřice získala vyšší ocenění
pro nižší - až o 90% - obsah mykotoxinů.
Beda Stadler z ústavu imunologie a alergologie bernské nemocnice se zabýval
potravinovými alergiemi. Tyto alergie jsou spojeny s poměrně úzkou skupinou
známých bílkovin. Podle jeho názoru, všechny plodiny, které jsou v současné
době povoleny pro trh, nehrozí novými alergiemi, protože s použitými
bílkovinami člověk přichází běžně do styku. Půdní bakterie, které jsou jejich
zdrojem, denně jíme a dýcháme. Kromě toho se dobře tráví.
agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz