Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konzervování a mražení ovoce

3. 08. 2008 | Škola vaření
Konzervování ovoce a zeleniny je způsob, jak zachovat pro konzumaci přebytky tohoto sezónního zdroje živin. Základní principy uchování potravin jsou známy už z poloviny 19. století, ale jeho metody a způsoby se novými poznatky zdokonalovaly a zjednodušovaly. Kromě vitamínů, zejména skupiny C, obsahuje zelenina a ovoce další důležité složky živin, které se při správných postupech při konzervování zachovají.

Dnes je na trhu nepřeberné množství různých kompotů, džemů, past i mražených ovocných a zeleninových produktů, ale zkusit vyrobit domácí zavařeninu nebo kompot je přesto dále lákavé. Nejen proto, že tak lze využít všechny přebytky sklizně z vlastní zahrádky, ale také proto, že doma si můžeme vyzkoušet a vytvořit řadu vlastních variant džemů a realizovat své chuťové nápady, byť by to byl první a poslední pokus té které kombinace.

konzervování ovoceDomácí konzervace má i další výhody-nejvýznamnější je, že ovoce můžeme zavařovat přesně v tom stupni zralosti, v jakém je potřebujeme, čerstvé a nepoškozené dlouhým transportem i skladováním před konzervárenským zpracováním. Pracujeme vždy s čistými, nerezavějícími nástroji a nádobami, nejlépe z nerezové oceli nebo smaltovanými a s porcelánovými či kameninovými mísami. Sklenice i víčka, které při konzervaci používáme, musí být vymyté vařící vodou, osušené a sklenice při plnění zahřáté (mohly by při styku s horkým džemem prasknout).

Snažíme se co nejméně sahat po chemikáliích a různých průmyslově vyráběných přípravcích. Nechceme-li používat k rosolování petosu, můžeme si vyrobit pektinové přípravky sami. Chemicky ošetřených citrusových plodů je na trhu stále méně-jejich chemická konzervace je drahá , proto se producenti snaží bez ní obejít. Stačí citrony a ostatní plody ponořit na 5 min. do 60-70 °C teplé vody a dobře očistit. Zavařovat lze téměř každé ovoce a zeleninu. Vyrábíme z nich kompoty, džemy,  marmelády, povidla, rosoly, mošty, vína, ovoce můžeme uchovat také naložením v alkoholu nebo sušením. Postup výroby je různý, může se zdát i pracný, ale při dodržení základních zásad se dílo téměř vždy zdaří a výsledek potěší.


RECEPTY NA DOBRÉ DŽEMY:


Džem z jahod a karotky
Ingredience:
800 g jahod,
300 g karotky,
1 lžička skořice,
špetka nastrouhaného muškátového oříšku,
300 g želírovacího cukru,
1 lžička kyseliny citronové.

Příprava:
Jahody opláchneme a podusíme. Očištěnou a opláchnutou karotku podlijeme trochou vody, podusíme, rozmixujeme a přidáme k jahodám. Hmotu doplníme kořením, postupně přidáváme i cukr a kyselinu citronovou a prudce vaříme, až se část šťávy odpaří. Džem naplníme do skleniček, upevníme víčky a sterilujeme: sklenice o objemu 200 ml - 20 minut při 85 °C.


Broskvový džem
Ingredience:
příprava cca 20 minut, na 4 sklenice:
1,25 kg zralých broskví,
500 g želírovacího cukru,
2 svazky čerstvé máty

Příprava:

1. Broskve dáme do velké mísy a přelijeme vařící vodou. Necháme stát 1 min. a prudce ochladíme ve studené vodě a oloupeme.
2. Broskve rozkrojíme na plátky, vyjmeme pecky. Čtvrtinu drobně pokrájíme, zbytek rozmixujeme.
3. Pyré smícháme s želírovacím cukrem a v kastrolu za stálého míchání vaříme 3 min.
4. Mátu opláchneme pod studenou vodou a osušíme papírovým ubrouskem. Lístečky nakrájíme na úzké nudličky.
5. Kastrol sejmeme z ohně. Posekanou mátu a kousky ovoce vmícháme do broskvového pyré. Horký džem naplníme do sklenic a uzavřeme kovovými nebo šroubovacími víčky. Obrátíme dnem vzhůru nebo sterilujeme.
Tip: Ovoce vložíme do slabého roztoku 3 g kyseliny citronové, aby nezhnědlo.



Torta – čtenářka
ChytráŽena.cz

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles