Většinu způsobů za nás naštěstí vymysleli již naši předkové. Nejstarší způsob, jak houby uchovat je sušení, nejuniverzálnějším současným způsobem konzervace je mražení.
Houby po očištění, nakrájení a promytí vložíme na malé množství rozpáleného tuku do kustrolu, zamícháme a mírně osolíme. Dusíme je ve vlastní šťávě asi 15 minut. Pak kastrol odstavíme a houby necháme vychladnout. Hmotu poté porcujeme do mikrotenových sáčků, které zavaříme nebo alespoň dobře zavážeme a dáme prudce zmrazit do mrazáku - vydrží až do příštího roku.
Houby zásadně nesmíme rozmrazit a opět zmrazit. Ani před kuhyňskou úpravou je nerozmrazujeme, ale naopak vkládáme zmrzlé přímo do hrnce.
Vhodná je i konzervace hub ve vlastní šťávě. V rozpáleném kastrolu nakrájené a očištěné houby prudce opečeme. Pustí vlastní šťávu. Za míchání směs dusíme asi 20 minut. Po prochladnutí ji dáme do sklenic a zaléváme vydušenou houbovou šťávou. Pod víčkem necháme dvoucentimetrový prostor a sklenice uzavřeme.
Sterilujeme 50 minut při 95 °C a po dvou dnech sterilaci opakujeme.
Torta – čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz