Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koření kurkuma neboli indický šafrán

27. 07. 2012 | Škola vaření

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Je žluté barvy a je znám také pod názvem žlutý zázvor. Pochází z jižní Asie. Největším producentem je Indie.

Kurkuma obsahuje éterické oleje a žluté barvivo. Kurkuma se používá samostatně a také v kari koření. Někdy se výtažky z tohoto koření používají jako lék. Rostlina je vytrvalá bylina podobná známým oddenkům zázvoru nebo kosatců. Ze zdužnatělých oddenků vychází dlouhý stonek, který je až 1,5 m vysoký s řapíkatými listy. Mezi listy vyrůstá bohatý klas žlutých květů. Plodem kurkumy jsou mnohosemenné tobolky.

koření KurkumaKurkuma - pěstování

Kurkuma je stará kulturní rostlina z tropických oblastí, která vyžaduje především teplo. Mladou rostlinku kurkumy si můžeme koupit v zahradnictví. Při dobrém ošetřování nám udělá radost spoustu let. Rostlinku můžeme vysazovat do květináče s kvalitní zeminou. Můžeme ji umístit v bytě na světlém místě. Přes léto můžeme kurkumu letnit v polostínu na zahradě. Ideálním místem je také skleník. Při dobrém ošetřování nám udělá radost spoustu let. Výborně roste v horkém a parném létě. Rostlinka nesnáší naše zimní podmínky. Pokud ji nepěstujeme doma, na zimu ji stěhujeme do obytných místností. Nejvhodnější období sklizně je podzim, kdy se začne rostlinka zatahovat a její listy usychají. Květináč vyklopíme, oddenek rozdělíme na dvě části. Jednu část po období klidu vysadíme na jaře do květináče, druhou část použijeme v kuchyni.

koření KurkumaKurkuma a naše zdraví

Kurkuma je výborným prostředkem na obranyschopnost, vitalitu a dobrou psychiku. Rostlinka má vynikající protizánětlivé účinky. Kurkuma podporuje  činnost mozku, zejména u starších lidí. Kurkuma prospívá trávení. Její léčivé oddenky se využívají při léčbě žaludečních a žlučníkových chorobách. Usnadňuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Kurkuma pomáhá při nadýmání. Čerstvý nastrouhaný kurkumový oddenek se může použít při nachlazení, stejně jako zázvor.

Žluté barvivo – kurkumin

Látky, které  žlutý zázvor obsahuje, jsou velmi jemné a nedráždivé. Výborně barví. Ochucovat jídlo žlutým zázvorem se doporučuje lidem, kteří nesnesou dráždivé koření a pepř. Žluté barvivo se dobře rozpouští v tucích a velké množství silic, které obsahují, pokrmy nejen ochutí, ale  také prospívají našemu zdraví. Mletá kurkuma je součástí kořenící směsi kari. Používá se také samostatně. Rostlinné barvivo krásně obarví různé teplé pokrmy, polévky, rýži aj.

Autor: Marta
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Opět moc zajímavý článek!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles