Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Je žluté barvy a je znám také pod názvem žlutý zázvor. Pochází z jižní Asie. Největším producentem je Indie.
Kurkuma obsahuje éterické oleje a žluté barvivo. Kurkuma se používá samostatně a také v kari koření. Někdy se výtažky z tohoto koření používají jako lék. Rostlina je vytrvalá bylina podobná známým oddenkům zázvoru nebo kosatců. Ze zdužnatělých oddenků vychází dlouhý stonek, který je až 1,5 m vysoký s řapíkatými listy. Mezi listy vyrůstá bohatý klas žlutých květů. Plodem kurkumy jsou mnohosemenné tobolky.
Kurkuma - pěstování
Kurkuma je stará kulturní rostlina z tropických oblastí, která vyžaduje především teplo. Mladou rostlinku kurkumy si můžeme koupit v zahradnictví. Při dobrém ošetřování nám udělá radost spoustu let. Rostlinku můžeme vysazovat do květináče s kvalitní zeminou. Můžeme ji umístit v bytě na světlém místě. Přes léto můžeme kurkumu letnit v polostínu na zahradě. Ideálním místem je také skleník. Při dobrém ošetřování nám udělá radost spoustu let. Výborně roste v horkém a parném létě. Rostlinka nesnáší naše zimní podmínky. Pokud ji nepěstujeme doma, na zimu ji stěhujeme do obytných místností. Nejvhodnější období sklizně je podzim, kdy se začne rostlinka zatahovat a její listy usychají. Květináč vyklopíme, oddenek rozdělíme na dvě části. Jednu část po období klidu vysadíme na jaře do květináče, druhou část použijeme v kuchyni.
Kurkuma a naše zdraví
Kurkuma je výborným prostředkem na obranyschopnost, vitalitu a dobrou psychiku. Rostlinka má vynikající protizánětlivé účinky. Kurkuma podporuje činnost mozku, zejména u starších lidí. Kurkuma prospívá trávení. Její léčivé oddenky se využívají při léčbě žaludečních a žlučníkových chorobách. Usnadňuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Kurkuma pomáhá při nadýmání. Čerstvý nastrouhaný kurkumový oddenek se může použít při nachlazení, stejně jako zázvor.
Žluté barvivo – kurkumin
Látky, které žlutý zázvor obsahuje, jsou velmi jemné a nedráždivé. Výborně barví. Ochucovat jídlo žlutým zázvorem se doporučuje lidem, kteří nesnesou dráždivé koření a pepř. Žluté barvivo se dobře rozpouští v tucích a velké množství silic, které obsahují, pokrmy nejen ochutí, ale také prospívají našemu zdraví. Mletá kurkuma je součástí kořenící směsi kari. Používá se také samostatně. Rostlinné barvivo krásně obarví různé teplé pokrmy, polévky, rýži aj.
ChytráŽena.cz