Bobkový list (dafni)
Bobkový list pochází z keře zvaného Vavřín vznešený. V Řecku se ale používá výhradně čerstvý. Proč také ne, když roste na každé zahradě a je stálezelený. Hodí se snad do všech jídel. Mimoto se používá také při praní prádla, kterému dodává příjemnou vůni čistoty. Jeho nejlepší dny jsou ovšem už pryč. Kde jsou ty časy, kdy s ním ve starém Řecku zdobili hlavy hrdinů a vítězů...
Česnek (skordo)
Asi by vás překvapilo, že řecký česnek je takový planý a nijaký. Takže když někde narazíte na původní řecký recept, uberte množství česneku asi tak 2x. Používá se téměř výhradně do teplých zeleninových jídel, i když se velmi dobře hodí také k masu – hlavně skopovému.
Kapary (kapari)
Kapary jsou čerstvá neotevřená poupata stromu kapary trnité. Sbírají se a konzervují ve vinném octě, takže jsou k dostání po celý rok. Mají velmi výraznou chuť, takže je potřeba s nimi zacházet opatrně. Hodí se hlavně do salátů: zelných, okurkových a rajčatových. Často také tvoří součást oblohy u ryb a plodů moře.
Kmín (kimino)
Použití kmínu není v Řecku tak široké jako u ostatních bylinek, ale i přesto stojí za zmínku. Kromě čaje k zahánění nepříjemných kolik ho najdeme především v receptech s mletým masem a v ragú. Naopak do polévek ho řecké hospodyně prakticky nepřidávají.
Pryskyřice (mastika)
Pro nás velmi neobvyklé koření. Získává se z vždyzeleného stromu pepřovce obecného. Kůra se nařízne a míza se nechá volně vytékat. Na vzduchu pak tuhne do drobných krystalků, které se sbírají. Dříve se pepřovci říkalo také lentišník a v době turecké nadvlády plynuly sultánům největší zisky právě z prodeje mastiky. Chuťově je mastika podobná lékořici. Hodí se do zákusků, jemných jídel a někdy se také žvýká.
Kořenící směsi
Řecko dalo světu dvě nejznámější kořenící směsi, které jsou již běžně k dostání i u nás. Proto určitě neuškodí podívat se na ně podrobněji:
Zaziki/Tzatziky
Směs koření používaná při přípravě oblíbeného řeckého okurkového salátu s jogurtem. Nepálí. Výraznou chuť jí dodávají jen bylinky. Pro běžné Evropany se vyrábí ve dvou variantách: s mátou a bez máty. Dále tu najdete kopr, česnek nebo cibuli a sůl.
Gyros
Naopak gyros je velmi pikantní směs koření. Je vynikající pro přípravu všech druhů masa, ryb a zeleniny. Obzvláště dobře se hodí na grilování. A pokud máte chuť experimentovat, využijete ho i v těstovinových jídlech. V klasickém řeckém gyrosu najdete jen: kmín, papriku, oregano, rozmarýn a sůl.
Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz