Často nám vhání slzy do očí, přesto si bez něj mnozí z nás nedovedou představit život (nebo alespoň některá jídla): KŘEN. Tato zelenina z čeledi brukvovitých se nabízí v obchodech čerstvá od září do dubna. Díky svým účinkům na lidské zdraví bychom křen s čistým svědomím mohli označit i jako lék - je přirozeným antibiotikem, má dezinfekční a detoxikační účinky, rozpouští hleny, povzbuzuje látkovou výměnu…
V kuchyni má křen široké využití jak čerstvý, tak konzervovaný. V Evropě se křen začal pěstovat ve 12. století a už tenkrát se z něj připravovala křenová příloha k masu, později pak smetanová křenová omáčka. I na stránkách Chytré ženy se můžete setkat s recepty na křenovou omáčku. Podívejte se na ty nejoblíbenější:
Křenová omáčka - nejoblíbenější recepty
Křenová omáčka i pro děti - od uživatelky lucia1604
Na oleji zpěníme celozrnnou mouku - množství podle vybraného druhu (omáčku lze dohustit později zamícháním mouky v trošce vody, která se pak vlije do omáčky). Přilijeme mléko nebo sojový nápoj a krátce provaříme…celý recept Křenová omáčka i pro děti ZDE
Chodská křenová omáčka - od uživatelky Saskijka
Křen oloupeme, osušíme a nastrouháme opravdu na jemno. Nastrouhaný křen utřeme se solí a necháme v misce uležet. Zatím si připravíme základ omáčky. Vývar přivedeme k varu. Ve smetaně důkladně rozmícháme hladkou mouku a směs za stálého míchání vlijeme do vroucího vývaru…celý recept Chodská křenová omáčka ZDE
Křenová omáčka s brusinkami - od uživatelky Chanahd
Smícháme 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu se 3 lžícemi brusinkové zavařeniny, 1 lžící citronové šťávy, 2 lžícemi bílého jogurtu, strouhanou kůrou z citronu a troškou worcesterské omáčky. Osolíme a opepříme…celý recept Křenová omáčka s brusinkami ZDE
Křenová omáčka smetanová - od uživatelky Nelysek
Do mléka a smetany přimícháme hrubou mouku, žloutky, sůl, cukr a za stálého šlehání omáčku povaříme. Křen jemně nastrouháme a zalijeme horkou polévkou. Přidáme ho do husté omáčky zároveň s mandlemi, které jsme mezitím oloupali a nakrájeli na nudličky…celý recept Křenová omáčka smetanová ZDE
Závěrem bych chtěla dodat, že ať už považujete křen za zeleninu nebo za lék, neměli byste ho užívat ve velkých dávkách. Například jako příloha stačí jedna až dvě lžíce. Křen ve větším množství dráždí.
ChytráŽena.cz