8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krok za krokem k nejlepší novoroční čočce

1. 01. 2021 | Škola vaření
Symbolizuje hojnost peněz do následujícího roku, a to především díky svému tvaru, který připomíná penízky. Ať už pranostikám věříte, nebo ne, zkuste si jako novoroční oběd připravit alespoň jednou za život českou klasiku – čočku na kyselo. K čočce můžete přidat sázená vejce nebo oblíbené uzeniny.

První oběd na Nový rok by měl být opravdu povedený. Proto je třeba dbát i na výběr surovin, ze kterých budete menu připravovat.

Krok za krokem k delikátní čočce

Čočku nedávejte do vroucí vody, ale studené. Než začne voda vřít, částečně změkne a stane se více propustnou. Doporučujeme vařit déle na mírném plameni po pokličkou, aby se voda vypařila pomalu. Čočku s tímto postupem navíc uvaříte i bez předchozího namáčení do vody. Také je lepší pracovat s převařenou, měkkou vodou. Čočku maličko posolte i před vařením, ale jen opravdu jemně. Posléze až úplně na závěr po uvaření.

S vodou to nepřehánějte

Voda by měla jen opravdu mírně přesahovat hranici čočky. Při větším množství by mohla vyklouznout ze slupky. Při přípravě čočky na kyselo si část vody ponechte, budete ji ještě potřebovat. Ideální poměr v případě čočky na kyselo je hrnek čočky na tři hrnky vody. Během vaření vodu nedolévejte a ani čočku nemíchejte.

Bez jíšky to nepůjde

Čočka na kyselo se bez jíšky neobejde, nejlepší volbou je jíška ze sádla. Případně můžete nahradit cibulovou. Výsledná barva by měla být zlatá. Ocet pak přidejte až na závěr. Kdybyste ho přidali při vaření, čočka by nezměkla. Doporučujeme použít jemnější vinný ocet.

Vyzkoušejte i jiné druhy čočky

Můžete v zásadě použít kteroukoliv variantu čočky. Pro přípravu čočky na kyselo není však vhodná červená nebo žlutá, v průběhu vaření by se vám rozpadla. Naopak chuťově zajímavá může být francouzská čočka, která navíc zůstane po uvaření kompaktní.

Náš tip: Do čočky můžete na závěr přidat sušená rajčata, která podpoří její kyselou příchuť.


Zdroj, foto: BIO zemědělství

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !