Kuskus má mnoho názvů, u nás se můžete setkat ještě s tvarem Kus-kus nebo Cous-cous. Jde vlastně o druh těstoviny, i když to tak na první pohled vůbec nevypadá. Kuskus se vyrábí z pšenice. Zrna se obrousí, nalámou a opět slepí do drobných kuliček, které se následně napaří a vysuší. Nejzdravější je kuskus, při jehož zpracování nebyl odstraněn obal zrna obsahující cennou vlákninu a vitamíny. Takový kuskus je označen jako celozrnný a v našich obchodech se často vyskytuje v kvalitě BIO. Velmi podobně vypadá i Bulgur, což je vlastně nezpracovaná lámanka určená pro výrobu kuskusu. Nemá tak pravidelná zrna, ale chutná a připravuje se úplně stejně.
Za mateřskou zemi kuskusu se dnes považuje Súdán, odkud se tento pokrm rozšířil do Afriky a Asie. Pro domorodé ženy je dodnes příprava kuskus rituálem, při kterém se sejde celá vesnice.
Jak připravit kuskus
Kuskus je ideální surovinou při přípravě rychlých večeří. Než nasekáte trochu čerstvé zeleniny a zalijete kávu, je kuskus už hotový a to skoro bez práce. A chovat se k němu můžete skoro stejně jako k rýži. Je libo kuskus se žampiony, mletým masem nebo snad s cukrem a rozinkami?Pokud chcete kuskus připravovat tradičním způsobem, uvařte ho v páře. Arabové mají dokonce zvláštní hrnec zvaný kuskusovník se zabudovaným sítkem, ale nám bohatě postačí hrnec klasický s cedníkem. Do hrnce si dejte jednoduše vařit jakékoliv jídlo (maso, zeleninu, omáčku atd.), nahoru vložte cedník a nasypte požadované množství kuskusu. Zakryjte pokličkou a nechte jídlo svému osudu. Občasné odkrytí pokličky kvůli zamíchání pokrmu kuskusu vůbec nevadí.
Ještě méně náročné je vaření kuskusu v horké vodě. Kuskus smícháte s olejem, tak aby se zrnka k sobě nelepila a zalijete vodou. Vždy dáváte stejný díl kuskusu a vody. Zakryjete pokličkou a přivedete k varu. Poté odstavíte a necháte ještě 5-7 minut odpočívat a je hotovo.
Tryskovou rychlostí kuskus připravíte v mikrovlnce. Jeden díl vody a jeden díl kuskusu smícháte se lžící rostlinného oleje a necháte 5 minut odstát. Poté stačí zapnout mikrovlnku na jednu minutu na nejvyšší výkon (min. 800 wattů) a je hotovo.
Kuskus je zapotřebí také náležitě servírovat. Můžete z něj vytvořit kopečky podobně jako u rýže, nebo ho ozdobně načechrat vidličkou uprostřed talíře, ve středu udělat důlek a do něj vložit maso nebo zeleninu. Kuskus také můžete smíchat s libovolnými ingrediencemi a servírovat ve stylu tabbouleh. Fantazii se meze nekladou a pro inspiraci přidávám ještě několik receptů. Dobrou chuť!
Sója po indicku s kuskusem
Kuskus kaše s medem
Grilovaný kuřecí plátek s houbovým kuskusem
Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz