Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Limeta neboli limetka, zelená sestra citronu

18. 04. 2013 | Škola vaření

Limetka se řadí do skupiny citrusových plodů a velmi se podobá citronu. Její plod je však menší a na rozdíl od citronu má zelenou barvu a je méně kyselejší. Její čerstvá šťáva je velmi aromatická. V létě je vyhledávaným doplňkem mnoha zeleninových salátů, dresinků či osvěžujících míchaných nápojů.

Limetka a její původ

Limetky mají svůj původ v jižní Asii a rostou v tropických oblastech. Je však možné si je vypěstovat i doma, a to nejlépe ve skleníku. Sklízí se nezralé a přesto jsou velice šťavnaté. Po rozkrojení jsou zelené i uvnitř a neobsahují téměř žádné pecičky. Limetku dělíme na dvě odrůdy, mexickou a perskou. Mexické limetky jsou malé a mají zelenou barvu. Perské limetky jsou větší a mají žluté zabarvení. V našich obchodech jsou k dostání většinou zelené limety mexické, plody perské limety se u nás prodávají jen zřídka.

Limetka obsahuje stejně jako citrony vitamíny B, C a minerální látky. Pokud hledáte v obchodech správné limetky, vybírejte ty, co mají svěží zelenou barvu a hladkou slupku. Také ty, které i přes velikost mají vyšší hmotnost, jsou ty pravé.

Limeta nebo-li limetkaLimetka v kuchyni

Limetka je samozřejmě výborným a nepostradatelným doplňkem míchaných nápojů, zejména Mojita či Cuba Libre. Je také velmi osvěžující, pokud si ji nakrájenou přidáme do obyčejné a vychlazené vody, což oceníme hlavně v létě. Použít se dá i do zeleninových salátů či dresinků ke grilovanému masu. Do salátů můžeme kromě limetkové šťávy použít i limetkovou nastrouhanou kůru, stejně jako do moučníků a sorbetů. Strouhejte však jen zelenou kůru a limetku otáčejte, bílá kůra je totiž hořká. Limetka je vhodná ale i na maso. Zkuste limetkou marinovat maso či ryby a nemusíte už ani použít sůl. Pokud rádi grilujete, vyzkoušejte speciální dresink. Budete potřebovat jen limetku, bazalku, majonézu, česnek a sůl. Do majonézy přimíchejte nadrobno nakrájenou bazalku, přidejte dle chuti utřený česnek, sůl a v neposlední řadě trochu limetkové šťávy. A jedna zajímavost. V arabských zemích se nakládají limetky stejně jako ve střední Evropě okurky.

Její další využití

Výtažky z limetky jsou používány v kosmetice pro údajné příznivé působení na pleť. Dále se limetka využívá při výrobě parfémů, osvěžovačů vzduchu, je přísadou aromatických olejů, najdeme ji i v čajích a doplňcích výživy.

Limetka jako bonsaj

Víte, že se limetka také dá koupit jako bonsaj? Je to stále zelený malý stromeček s kulovitou korunou, bílými voňavými kvítky, malými listy a má maličké vejcovité žlutozelené plody. Pěstování bonsají je v našich zeměpisných šířkách především krásný koníček, zábava a odpočinek. Pro některé z vás se toto umění může stát i zálibou na celý život. Ale o tom až někdy příště.


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezké a zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles