Marmeláda má svůj původ významně spojený s ovocem a jeho způsobem uchování, aby mohlo být konzumováno i mimo sezónu. Přestože moderní marmeláda je často zaměňována s džemem, historický původ slova a význam se liší. Slovo "marmeláda" má kořeny v arabském slově "marmal", což znamená pastu nebo konzervovaný ovocný produkt. Džem je také sladký pokrm vyrobený z ovoce a cukru, avšak na rozdíl od marmelády jsou kousky ovoce v džemu mnohem menší a jsou rozprostřeny po celém pokrmu. Džem má proto mnohem hladší konzistenci.
První zmínky o výrobě marmelád se datují až do starověkého Řecka a Říma, kde se ovocné pasty vyráběly a uchovávaly jako sladké pamlsky nebo léčivé přípravky. Tyto pasty se však lišily od dnešních marmelád, neboť tehdy nebyl používán cukr. Konzervace spočívala v sušení nebo vaření ovoce v medu nebo šťávě, což pomáhalo prodloužit trvanlivost. V průběhu času se technika výroby marmelád zdokonalovala. V 17. století se objevily první pokusy o získávání cukru z cukrové třtiny a cukrové řepy, což umožnilo masovější výrobu marmelád i pro širší obyvatelstvo. Zároveň se začalo používat více ovoce a cukru, čímž se vytvářela sladká a hustá směs, dnes známá právě jako marmeláda.
Jedním z předních výrobců této pochoutky je samozřejmě Španělsko. Historie marmelád ve Španělsku taktéž sahá hluboko do minulosti. Země plná slunce a bohatého ovoce vždy byla ideálním místem pro pěstování ingrediencí potřebných k výrobě této sladké lahůdky. První zmínky o marmeládách v této oblasti sahají do doby Maurského království, kdy do Evropy doputovaly nové ingredience, jako třeba citrusové plody. V průběhu staletí se recepty a techniky výroby marmelád vyvíjely a mísily se s místními tradicemi.
Jaké zajímavé druhy si můžete sami připravit doma?
Existuje celá řada příchutí i kombinací, které zvládnete vykouzlit i ve své kuchyni. Například pomerančová marmeláda, která skloubí sladkou chuť s lehkým hořkým nádechem. Věděli jste, že marmeládu si vychutnáte i v kombinaci s různými druhy sýra nebo masa? Ideální je k tomuto použití fíková marmeláda, vyrobená samozřejmě z čerstvých fíků. Nebo zkuste rajčatovou marmeládu, která spojuje sladkou a pikantní chuť a může být obohacena bylinkami a kořením. Španělské marmelády jsou díky šťavnatému ovoci jedny z nejlepších na světě.
Rádi experimentujete a jste milovníky neobvyklých chutí?
Pusťte se do výroby chilli marmelády. Kombinace chilli papriček a ovoce vytváří zajímavý kontrast mezi sladkostí a pikantností, což dává chilli marmeládě zvláštní a návykovou chuť. Ovoce se opracuje, vloží do hrnce, trochu pomačká, přivede k varu. Následně se vloží pokrájená chilli paprička. Určitě by se dalo použít i chilli koření, ale čerstvá paprička je samozřejmě lepší. Pokud chcete marmeládu jemně pálivou, (velmi záleží na druhu papričky) tak se doporučuje papričku jen rozkrojit, a před zasypáním cukrem vyndat.
Chilli marmeládu můžete použít jako glazuru na pečená masa nebo ji smíchat s olejem a bylinkami na vytvoření pikantní marinády. Pikantní marmeláda může být také použita v dezertech. Kombinuje se s čokoládou, zmrzlinou nebo třeba palačinkami. Pokud chcete experimentovat i s chutí paprik, tak žluté habanero se skvěle snoubí s mangem, a celkově exotickým ovocem.
Domácí marmeládou oslníte nejen návštěvu, ale také je to skvělý dárek. Vyrobte každému jedinečnou příchuť, dozdobte sklenici hezkou mašlí nebo jmenovkou a osobitý dárek je na světě.
Pamatujte, že správné uchování marmelády je klíčové pro zajištění její bezpečnosti a chuti. Pokud si nejste jisti, zda je marmeláda stále kvalitní, raději ji nepoužívejte. Marmelády mají samozřejmě různou trvanlivost v závislosti na druhu ovoce a použitých přísadách. Obvykle se marmelády mohou skladovat několik měsíců až jeden rok. Po otevření sklenice marmelády ji uchovávejte v lednici. I když marmelády obsahují cukr, chladnější teplota pomůže zachovat jejich kvalitu a čerstvost.
Zdroj: edelikatesy.cz
Foto: Usplash.com