Příklady mýtů včetně vysvětlení odborníků
• V naší stravě je obsaženo mnoho bílkovin, je třeba vynechat maso (i ve výživě dětí).
Maso je nejvýznamnějším zdrojem dobře využitelného železa a zinku, některých vitaminů a dalších důležitých látek (např. koenzym Q10). Odborníci doporučují jako optimální denní dávku masa 120 g.
• Kuřecí maso je plné hormonů.
V rámci EU je zakázáno přidávat do krmiv pro hospodářská
zvířata růstové hormony.
• Kuřecí maso je méně tučné než vepřové.
Není pravdou, že bílé maso (drůbeží) má méně tuku než maso červené. Některé druhy bílého masa jsou naopak tučnější např. kuřecí stehno má podstatně více tuku než libová vepřová kýta.
• Hovězí způsobuje rakovinu, obzvláště rakovinu tlustého střeva.
Rakovina je nemocí bohatých zemí, ve kterých existuje řada faktorů, které mohou způsobit rakovinu, a v bohatých zemích se zároveň konzumuje hodně hovězího masa. Statistické spojení ale není totéž co příčina a následek. Země s větším množstvím telefonů mají vyšší výskyt rakoviny, to ale neznamená, že telefony způsobují rakovinu.
• Vegetariáni se dožívají vyššího věku, jsou štíhlejší a méně agresivní.
Neexistují studie, které by jasně prokázaly rozdílnou délku života vegetariánů. Hovězí maso je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B12, který je životně důležitý pro zdraví nervového systému a krve. Vegetariáni, zejména vegani trpí nedostatkem vitaminu B12. Jednou z prvních známek jeho nedostatku je sklon k iracionálnímu hněvu…
Autoři: Ing. Ctibor Perlín, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
Společnost pro výživu, Fórum zdravé výživy