Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maso v naší kuchyni - 3. díl, telecí maso

11. 03. 2009 | Škola vaření

Telecí maso je maso z telat - mladých kusů tura domácího. Má jemnou, méně výraznou, příjemnou chuť. Je to maso libové a lehce stravitelné, proto bývá součástí dětské a dietní stravy.

 

Nejstravitelnější je maso z telat s hmotností okolo 60kg, neboť se mládě ještě stravuje mateřským mlékem. Má světle růžovou barvu, jemnou vláknitou strukturu, málo tuku. Tmavší barva nám naznačuje, že tele již bylo odstaveno a živilo se stejně jako dospělí jedinci – tuhou stravou. Telecí maso se hodí k téměř všem kuchyňským úpravám, při dlouhé tepelné úpravě se však příliš vysuší.


Části telecího masa

 

1. kýta; 2. telecí ledvina; 3. pečeně; 4. krk; 5. plecko   

6. telecí hrudí; 7. pupek; 8. a 9. telecí koleno; 10. telecí hlava

 

Telecí maso dělíme podle jakosti a způsobu přípravy do tří jakostních tříd:

 Maso v naší kuchyni - 3. díl, telecí maso

1. jakostní třída – kýta, pečeně s ledvinou, hrudí

2. jakostní třída – plec

3. jakostní třída – krk, kližky, nožičky, pupek, hlava

 

1. jakostní třída – nejkvalitnější maso z oblasti hrudníku a zad

 

kýta – kulatý sval z kýty se nazývá ořech a dlouhý sval šála; z telecí kýty připravujeme řízky, minutky, závitky, je vhodná na pečení, smažení i dušení, jelikož je libová, můžeme ji špikovat nudličkami slaniny

pečeně s ledvinou – nejčastěji ji pečeme vcelku, můžeme ji péct s náplní, dusit i smažit jako kotlety

hrudí – můžeme dusit, vařit, péct plněné a zadělávané jídlo

 

2. jakostní třída – méně kvalitní z oblasti pod krkem

 

plecko – hodí se na rolované nadívané pečeně, k dušení, do rizota, na ragú, na mletá a zadělávaná jídla

 

3. jakostní třída – nejméně kvalitní

 

krk – po vykostění používáme na dušená a zadělávaná jídla, hodí se k přípravě mletých jídel a na pečení

kližka (nožky) – je vhodná na dušená a zadělávaná jídla

koleno – dusí se na slanině nebo zelenině, peče a vaří

pupek – hodí se k nadívání a na dušení

telecí hlava – na vaření

 

Vyzkoušejte osvědčené recepty s hovězím masem ze stránek CHŽ:

Italské telecí medailonky

Telecí maso s cibulí

Dušené telecí maso s rýží

Telecí na víně se žampiony, rajčaty a bylinkami

Boloňské řízečky

 

Jimas – čtenářka

ChytráŽena.cz

 

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles