Pomalu se blíží podzimní a zimní období, kdy si rádi pochutnáme na domácím džemu, kompotu, zavařovaných okurkách, zamraženém nebo sušeném ovoce, které jsme si připravili v létě. Různé druhy konzervování používaly už naše babičky a děláme to i my, přestože je v obchodech stále větší nabídka tohoto zboží.
Důvod? Pokud máme zahradu nebo jsme obdarováni větším množstvím ovoce či zeleniny a není v našich silách celou úrodu zkonzumovat, nabízí se jako řešení konzervace. „Základní druhy konzervování – mražení, sušení, zavařování – chrání potraviny před mikrobiální nákazou a zajišťují jejich trvanlivost. Největší výhodou ale je, že máme při ruce nejrůznější druhy domácích výrobků – zeleninu, ovoce nebo třeba i bylinky. V dnešní době bych preferoval mražení,“ doplňuje kuchař Filip Sajler.
Výhody konzervování bez chemie
Jaké výhody u přírodní konzervace vidí Filip Sajler? „Nejenže si v zimě, kdy je nedostatek čerstvého plně zralého ovoce, pochutnáme na domácích produktech, ale především si můžeme být jisti, co konzervovaná potravina obsahuje. Navíc v zimě, kdy se k nám dováží velké množství čerstvé, ale nezralé zeleniny a ovoce, je lepší konzumovat tyto plodiny mražené, sušené či zavařované nežli čerstvé. Tím, že se v zemích původu sbírají nezralé a dozrávají v klimatizovaných místnostech nebo během přepravy, nemají správnou chuť a obsahují minimální množství vitaminů.“
Naopak u konzervovaných potravin kupovaných v obchodech nemáme pod kontrolou, z čeho jsou vyrobeny, a navíc často obsahují syntetické konzervanty. Těm bychom se měli vyhýbat – jsou totiž podezřelé z poškozování lidského zdraví.
Konzervovat bez chemie
Při konzervaci doma nemusíte používat chemické konzervanty jako to dělají někteří výrobci. „Snadno je nahradíme buď přírodními látkami, které potravinu konzervují přirozeně, například cukrem, solí nebo octem, anebo způsobem zpracování – mražením, sušením nebo tepelným zpracováním,“ doplňuje Filip Sajler. Ve velkovýrobě se často přírodní látky nahrazují levnějšími chemickými konzervanty, které zabraňují šíření mikroorganizmů. Výjimkou ale může být využití moderní technologie, díky které nemusí být konzervanty použity. Takovou je například technologie tepelného zpracování nápojů zajišťující v kombinaci se speciálním obalem (např. kartonovovým obalem společnosti Tetra Pak) dlouhodobé uchování kvality bez přidání konzervantů.
Potravinám s chemickými konzervanty bychom se měli vyhýbat. Chemické konzervanty mohou velmi často způsobovat reakce podobné alergiím a jsou podezřelé ze způsobování dětské hyperaktivity. Proto je doporučováno konzervovat vždy co nejpřírodnější cestou a v obchodech vybírat výrobky bez konzervantů. Přehlednou databázi zdraví škodlivých éček lze najít na internetu na webových stránkách Bezkonzervantů.cz
Zdroj: Bezkonzervantů.cz
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz