Na úvod svého článku vám, milé chytré ženy, doporučím kuchařky, v nichž
nacházím inspiraci. První z nich je Kuchařka nejlepší recepty od nakladatelství Dona, která zahrnuje klasické
i moderní recepty. Dlouho jsem si s ní vystačila.
Dále používám knížky ze stejného nakladatelství Hrníčkové
moučníky a Kuchařka vaříme levně, která nyní v době krize je velmi aktuální. Ještě bych ráda zmínila knihu
Vaříme dětem chutně a zdravě, na níž se podílela Pavla Momčilová.
Protože mám dvě děti, chci, aby jejich strava byla pestrá, výživná a
zároveň chutná. Někdy stačí maličkost, kterou uděláme něco pro své zdraví. Například jsem upekla koláč z
listového těsta s jablky, rozinkami a skořicí, povrch jsem lehce posypala sezamovými a slunečnicovými semínky.
Někdy, pokud mají děti chuť na něco dobrého a nic není po ruce, opražím slunečnicová semínka a posypu je
troškou cukru. Po jeho rozpuštění
podávám. Starší syn má rád domácí müsli. Na trošce oleje opražím ovesné
vločky, přidám např. kokosovou moučku, cukr nebo med a potom podle chuti rozinky, posekané ořechy,
semínka nebo hoblinky čokolády. Může se promíchat i s cornflakes a jíst samotné nebo vmíchané do jogurtu,
případně kysané smetany.
Do langošů z jogurtového těsta část bílé mouky nahradím celozrnnou, jemně
mletou moukou. Zkusila jsem připravit sladkou variantu ze strouhaných jablek povařených s pudinkovým
práškem, hřebíčkem, vanilkou a cukrem.
Nerada bych vytvořila dojem, že se u nás jí stále sladké, samozřejmě
uvádím jen některé příklady jídel.
Na stole se u nás často objevuje syrová zelenina a ovoce, syrové kysané
zelí.
Vyzkoušela jsem jíšku do polévky z celozrnné mouky rozmíchané se Zlatou
Hanou. Zředila jsem ji vodou, vložila kostku zeleninového vývaru, kmín, trošku pepře, povařila a potom
zjemnila troškou smetany. Zvlášť jsem uvařila sáček rýže, vmíchala do polévky, posypala pažitkou.
Výsledek byl skvělý.
Rádi si vaříme zázvorový čaj s citronem a medem, může se přidat hřebíček
a skořice.
Občas si dáme meltu s cukrem a trochou mléka, ovocný nebo zelený čaj.
Také jsme doma umixovali nápoj z aloe vera, řadu receptů najdete na
internetu.
Nezavrhujeme ani klasickou českou kuchyni, snažím se, abychom především
byli spokojení. Podle mého názoru není pro dítě zrovna dvakrát prospěšná vnucená porce byť jinak
zdravých ovesných vloček, žel snědených s odporem. Důležité je připravit zdravé jidlo ne na úkor chuti.
Houskové knedlíky lze připravit s trochou celozrnné mouky. Lépe drží
pohromadě a méně se rozvařují.
Dobrá a zdravá svačina se dá připravit z kelímku bílého jogurtu. Stačí
lehce přisladit, vmíchat drobné ovoce (např. rozmražené). Pokud chcete, povrch můžete ozdobit trochou šlehačky
nebo bílého jogurtu. Další tip - kuličky z ovesných vloček. Vločky rozmixujeme mixérem na pevné
potraviny nebo umeleme, rozmačkáme 1-2 banány, přidáme kakao, trochu přírodního nebo bílého cukru,
zahustíme podle potřeby kokosem, drcenými piškoty nebo strouhankou. Hotové kuličky obalíme v kokosu.
Když byly děti malé, moc jim
chutnaly.
Jednoduchá dobrota se upeče z listového těsta pokrájeného na čtverečky či
obdélníčky rádýlkem, lehce posolíme a sypeme sezamem, lněným semínkem nebo kmínem. Zdravá výživa vyžaduje vaši kreativitu, aby tato dvě slova nebyla pro
vaše děti spíše strašákem.
Z masa upřednostňujeme libové kuřecí a ryby, někdy kuřecí játra a spíš
výjimečně hovězí a vepřové, které se na našem stole ale také objeví.
Ještě zmíním jeden z dobrých nápadů uvedených v knížce Vaříme dětem.
Obsahuje např.recept na tatarku z bílého jogurtu. Vyzkoušela jsem ji a je k nerozeznání od
koupené tatarky.
Přeji vám příjemná překvapení při alternativní přípravě jídla a bohatou vlastní inspiraci. I když nejsem odborníkem na výživu, hodně se tímto tématem zajímám a strávím dost času využitím a přizpůsobováním různých receptů. Rozhodně tento čas nepovažuji za ztracený, protože zdravé a spokojené děti jsou určitě prioritou a nejen pro mě.
Slavia - čtenářka
ChytráŽena.cz