Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muffin, cupcake či donut. Který je váš favorit?

24. 12. 2018 | Škola vaření
Sladkost v ozdobném košíčku, malý roztomilý dortík nebo koblížek s dírou uprostřed a barevnou polevou, to jsou sladké hity současnosti, které na nás číhají na každém kroku. Na druhou stranu jejich nepříliš česky znějící názvy mohou orientaci mezi nimi znesnadňovat. Tušíte sami, jaké jsou mezi nimi rozdíly nebo co potřebujete k tomu, abyste si tyto dobroty mohli vytvořit doma?

Muffin k snídani, cupcake jako dezert


Samotným tvarem jsou si muffiny a cupcaky velmi podobné, protože obě tyto sladkosti jsou umístěné v papírovém košíčku. A i přestože by si mohli někteří myslet, že cupcake je pouze nazdobený muffin, není tomu tak. Liší se totiž také přípravou i tím, kdy se mají správně jíst.

typický muffinNa rozdíl od cupcaků jsou muffiny ve světe vnímány jako relativně zdravou sladkou pochutinou, protože mohou být vyrobené třeba i z celozrnné mouky a navíc nebývají tolik sladké. Obsahují často také oříšky nebo třeba ovoce a jsou tak ideální i jako snídaně nebo svačinka. Těsto na muffiny by mělo být spíše hutnější, proto není nutné jej nahoru zdobit krémem. Daly by se přirovnat třeba k bábovce nebo malým buchtičkám. Po upečení musí navíc hezky vyběhnout nahoru a také jakoby se přelévat z košíčku ven. Jejich povrch může i mírně popraskat, to ale vůbec nevadí. K jejich přípravě tak budete potřebovat plech na muffiny a papírové košíčky.

cupcakeZato cupcake je skutečně mini dortík se vším všudy a je tedy vhodný především jako dezert. Objevují se pak různé příchutě, jako je vanilka, čokoláda nebo třeba red velvet. Složení navíc odpovídá více klasickému dortu, protože cupcake by měl obsahovat vajíčka a také máslo. Po upečení by ani neměl moc „vyběhnout“ a popraskat. Hotové dortíky se po vychladnutí bohatě zdobí krémem, kytičkami či ornamenty nebo se dají potahovat marcipánem. Kromě plechu a košíčků budete tedy rozhodně potřebovat cukrářský sáček a špičky na zdobení či vypichovátka a silikonové formy, díky kterým vytvoříte například různé kytičky.

Americká klasika: donut


Českým evergreenem jsou smažené koblížky z kynutého těsta, ovšem donut, který k nám připlul zpoza oceánu, už si v tuzemsku také vydobyl své místo. K jídlu totiž láká už na pohled, kdy jeho sladká náplň není ukryta uvnitř, ale zdobí americkou koblihu na horní straně a často hraje všemi barvami. Kdo by mu odolal!

americký donutPokud byste navíc měli obavu, že kynuté těsto nezvládnete správně připravit, můžete si pomoci už hotovými směsmi. Předpřipravená směs na donuty je skvělá v tom, že má výbornou stabilitu při kynutí i smažení, takže se nemusíte bát, že se vám donuty nepovedou. Stačí navíc přidat pouze vodu, droždí, tuk a mouku. Poté pomocí vykrajovátka na koblihy vytvoříte požadovaný tvar, necháte vykynout a smažíte ve vrstvě oleje dozlatova. Zdobit můžete různými polevami, jako je banánová, karamelová, jahodová či klasická čokoládová. Polevy také můžete vybírat podle toho, jaký máte rádi výsledný efekt. Pokud chcete měkčí a pružnou, volte tzv. elastickou. Jestli ale naopak toužíte po tom, aby poleva hezky při zakousnutí zakřupala, pak je pro vás ideální tuková. Abyste koblížky dotáhli k dokonalosti, můžete je navíc ještě doladit nejrůznějšími posypkami, cukrovými šupinkami, kuličkami či hvězdičkami.   

Zdroj, foto: Svět Cukrářů

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !