Muffin k snídani, cupcake jako dezert
Na rozdíl od cupcaků jsou muffiny ve světe vnímány jako relativně zdravou sladkou pochutinou, protože mohou být vyrobené třeba i z celozrnné mouky a navíc nebývají tolik sladké. Obsahují často také oříšky nebo třeba ovoce a jsou tak ideální i jako snídaně nebo svačinka. Těsto na muffiny by mělo být spíše hutnější, proto není nutné jej nahoru zdobit krémem. Daly by se přirovnat třeba k bábovce nebo malým buchtičkám. Po upečení musí navíc hezky vyběhnout nahoru a také jakoby se přelévat z košíčku ven. Jejich povrch může i mírně popraskat, to ale vůbec nevadí. K jejich přípravě tak budete potřebovat plech na muffiny a papírové košíčky.
Zato cupcake je skutečně mini dortík se vším všudy a je tedy vhodný především jako dezert. Objevují se pak různé příchutě, jako je vanilka, čokoláda nebo třeba red velvet. Složení navíc odpovídá více klasickému dortu, protože cupcake by měl obsahovat vajíčka a také máslo. Po upečení by ani neměl moc „vyběhnout“ a popraskat. Hotové dortíky se po vychladnutí bohatě zdobí krémem, kytičkami či ornamenty nebo se dají potahovat marcipánem. Kromě plechu a košíčků budete tedy rozhodně potřebovat cukrářský sáček a špičky na zdobení či vypichovátka a silikonové formy, díky kterým vytvoříte například různé kytičky.
Americká klasika: donut
Českým evergreenem jsou smažené koblížky z kynutého těsta, ovšem donut, který k nám připlul zpoza oceánu, už si v tuzemsku také vydobyl své místo. K jídlu totiž láká už na pohled, kdy jeho sladká náplň není ukryta uvnitř, ale zdobí americkou koblihu na horní straně a často hraje všemi barvami. Kdo by mu odolal!
Pokud byste navíc měli obavu, že kynuté těsto nezvládnete správně připravit, můžete si pomoci už hotovými směsmi. Předpřipravená směs na donuty je skvělá v tom, že má výbornou stabilitu při kynutí i smažení, takže se nemusíte bát, že se vám donuty nepovedou. Stačí navíc přidat pouze vodu, droždí, tuk a mouku. Poté pomocí vykrajovátka na koblihy vytvoříte požadovaný tvar, necháte vykynout a smažíte ve vrstvě oleje dozlatova. Zdobit můžete různými polevami, jako je banánová, karamelová, jahodová či klasická čokoládová. Polevy také můžete vybírat podle toho, jaký máte rádi výsledný efekt. Pokud chcete měkčí a pružnou, volte tzv. elastickou. Jestli ale naopak toužíte po tom, aby poleva hezky při zakousnutí zakřupala, pak je pro vás ideální tuková. Abyste koblížky dotáhli k dokonalosti, můžete je navíc ještě doladit nejrůznějšími posypkami, cukrovými šupinkami, kuličkami či hvězdičkami.
Zdroj, foto: Svět Cukrářů