Dokážeme vám, že ano!
Brambory, které se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky díky španělským mořeplavcům, byly ve svých počátcích brány spíše jako kuriozita. Zatímco venkované k nim chovali nedůvěru a nevěděli, co z nich připravit, panstvo brambory konzumovalo a hrdě se zdobilo jejich květy. Mezi běžný lid se tak brambory rozšířily až v dobách hladomoru, kdy zjistil, jak chutné pokrmy z nich lze vykouzlit.
A tato fascinace trvá v podstatě dodnes. I proto byly zařazeny mezi 4 nejdůležitější plodiny světa. Prozradíme vám, které typy jsou vhodné na jaké pokrmy, a také proč byste je rozhodně měli zařadit na čestné místo ve svém jídelníčku.
Ať už jste milovníci brambor naslano nebo nasladko, vařených či pečených, měli byste vědět, že každý sebelepší recept se dá pokazit výběrem nekvalitních surovin.
Kam pro kvalitní zeleninu?
Září je Měsícem biopotravin, a proto se všichni milovníci kvalitních produktů, vypěstovaných v souladu s přírodou, mohou těšit na zajímavé akce, kde bude možné zakoupit různé druhy ovoce i zeleniny v bio kvalitě. Kromě ochutnávky a nákupu biopotravin se návštěvníci užijí také na prohlídky farem a zábavný program pro děti.
Brambory jsou nutriční bomba
Každý Čech zkonzumuje ročně asi 65 kilogramů brambor. Není divu, brambory jsou cenově dostupné, velmi chutné a snadno se připravují. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny, antioxidantů (těch mají nejvíce barevné odrůdy). Pro naše tělo jsou tak ideálním zdrojem energie a výživově významných látek.
Jak se vyznat v typech odrůd,
aby se nám recept vydařil na výbornou?
Varný typ A (značený zeleným pruhem) se hodí hlavně do bramborového salátu, k vaření ve slupce nebo pečení v troubě, protože si po uvaření zachová pevnou dužinu a hned tak se nerozvaří.
Varný typ B (značený červeným pruhem) je univerzální druh. Díky jemnější, více moučnaté dužině se skvěle hodí do polévek či guláše, ale i jako klasická příloha.
Náš tip: Gratinované brambory se smetanou a česnekem
Gratinované brambory jsou velmi oblíbeným a poměrně snadným pokrmem. Důležité je však dosáhnout dostatečné měkkosti brambor. Inspirujte se naším receptem a nechte vaši kuchyni provonět bramborami, česnekem a bylinkami.
• 800 g oloupaných brambor
• 250 ml smetany ke šlehání
• 2 stroužky česneku
• 40 g sýra dle chuti na posypání
• rozmarýn či tymián
• sůl
• pepř
• máslo na vymazání formy
Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypeme nesekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládáme opět vrstvou plátků brambor. Tu zalijeme smetanou, pak povrch osolíme, přidáme ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Před koncem pečení posypeme sýrem, který necháme roztavit. Po upečení pekáček vyndáme, brambory necháme krátce odležet a poté servírujeme například s čerstvou zeleninou či salátem. Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.
Zdroj, foto: MyJsmeBio.cz