Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Myslíte si, že vás brambory nemají čím překvapit?

5. 09. 2021 | Škola vaření

Dokážeme vám, že ano!


Brambory, které se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky díky španělským mořeplavcům, byly ve svých počátcích brány spíše jako kuriozita. Zatímco venkované k nim chovali nedůvěru a nevěděli, co z nich připravit, panstvo brambory konzumovalo a hrdě se zdobilo jejich květy. Mezi běžný lid se tak brambory rozšířily až v dobách hladomoru, kdy zjistil, jak chutné pokrmy z nich lze vykouzlit.

A tato fascinace trvá v podstatě dodnes. I proto byly zařazeny mezi 4 nejdůležitější plodiny světa. Prozradíme vám, které typy jsou vhodné na jaké pokrmy, a také proč byste je rozhodně měli zařadit na čestné místo ve svém jídelníčku.
Ať už jste milovníci brambor naslano nebo nasladko, vařených či pečených, měli byste vědět, že každý sebelepší recept se dá pokazit výběrem nekvalitních surovin.

Kam pro kvalitní zeleninu?


Září je Měsícem biopotravin, a proto se všichni milovníci kvalitních produktů, vypěstovaných v souladu s přírodou, mohou těšit na zajímavé akce, kde bude možné zakoupit různé druhy ovoce i zeleniny v bio kvalitě. Kromě ochutnávky a nákupu biopotravin se návštěvníci užijí také na prohlídky farem a zábavný program pro děti.

Brambory jsou nutriční bomba


Každý Čech zkonzumuje ročně asi 65 kilogramů brambor. Není divu, brambory jsou cenově dostupné, velmi chutné a snadno se připravují. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny, antioxidantů (těch mají nejvíce barevné odrůdy). Pro naše tělo jsou tak ideálním zdrojem energie a výživově významných látek. 

Jak se vyznat v typech odrůd,

aby se nám recept vydařil na výbornou?


Varný typ A (značený zeleným pruhem) se hodí hlavně do bramborového salátu, k vaření ve slupce nebo pečení v troubě, protože si po uvaření zachová pevnou dužinu a hned tak se nerozvaří.

Varný typ B (značený červeným pruhem) je univerzální druh. Díky jemnější, více moučnaté dužině se skvěle hodí do polévek či guláše, ale i jako klasická příloha.

Varný typ C (značený modrým pruhem) vám udělá nejlepší službu například při přípravě bramborových knedlíků. Brambory typu C se totiž snadněji rozvaří, a proto z nich uděláte těsto jedna báseň.


Náš tip: Gratinované brambory se smetanou a česnekem


Gratinované brambory jsou velmi oblíbeným a poměrně snadným pokrmem. Důležité je však dosáhnout dostatečné měkkosti brambor. Inspirujte se naším receptem a nechte vaši kuchyni provonět bramborami, česnekem a bylinkami.

Ingredience   
    • 800 g oloupaných brambor  
    • 250 ml  smetany ke šlehání
    • 2 stroužky  česneku
    • 40 g sýra dle chuti na posypání
    • rozmarýn či tymián
    • sůl
    • pepř
    • máslo na vymazání formy

Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypeme nesekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládáme opět vrstvou plátků brambor. Tu zalijeme smetanou, pak povrch osolíme, přidáme ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Před koncem pečení posypeme sýrem, který necháme roztavit. Po upečení pekáček vyndáme, brambory necháme krátce odležet a poté servírujeme například s čerstvou zeleninou či salátem. Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.

Zdroj, foto: MyJsmeBio.cz
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka