Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty a fakta o másle

20. 01. 2019 | Škola vaření
Až si půjdete koupit své máslo, myslete na to, že jen regionální potraviny mohou být skutečně čerstvé. U potravin, které k nám putovaly přes půl světa, je pravděpodobnost, že byly zmražené mnohonásobně vyšší. Proč nekupovat máslo z mléka od českých farmářů?

1) Máslo obsahuje nasycené tuky a ty jsou nezdravé.

MÝTUS


Mnoho let se tvrdilo, že nasycené tuky obsažené v živočišných tucích a tedy i másle jsou špatné pro naše zdraví. Považovaly se za hlavní příčinu onemocnění srdce, obezity, cukrovky. Nedávný rozsáhlý výzkum však zjistil, že šlo o velké zjednodušení. Otázka „dobrých“ a „špatných“ tuků je daleko složitější. Například vědec Fred Kummerow, který je považován za průkopníka výzkumu transmastných tuků a jejich vlivu na onemocnění srdce tvrdí, že malé množství je dokonce tělu prospěšné. Jako vždy platí i v tomto případě „všeho s mírou“.


Mýty a fakta o másle2) Máslo se hodí ke všemu.

PRAVDA


Samozřejmě záleží na chuti každého z nás, ale pravdou je, že máslo použijeme k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Za téměř nepostradatelné lze máslo považovat při přípravě ryb, cukroví i některých dezertů.


3) Máslo lze uchovávat v mrazáku.

PRAVDA, ALE POZOR!


Máslo můžeme bez potíží zmrazit. I šéfkuchaři tvrdí, že na výsledku to nikdo nepozná. Mléčný tuk je velmi stabilní, takže při správném skladování v mrazu vydrží třeba i rok. Potíž však nastává, pokud zmrazíme už jednou (či vícekrát) zmrazené a zase rozmrazené máslo. Takový to postup se především podle cukrářů odrazí na výsledné chuti. Jako čerstvé zkrátka máslo z mražáku chutnat nebude.


4) Na smažení je nejlepší máslo.

MÝTUS


Běžná másla obsahují zbytky vody (povoleno je až 16 %). Právě mléčné bílkoviny tvoří při vyšších teplotách různé látky, které nepříznivě ovlivňují naše zdraví. Pokud chcete na másle smažit, pořiďte si nebo sami připravte tzv. přepuštěné máslo.


5) Máslo je nutriční zlato.

PRAVDA


Máslo patří mezí přírodní energeticky bohaté potraviny. Právě díky vysokému energetickému obsahu nasytí a pokryje energetickou potřebu organismu i poměrně malým množstvím. Najdeme v něm celou řadu významných vitamínů rozpustných v tucích především A, D, E a K.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !