Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nákup a údržba kávovaru

12. 09. 2008 | Škola vaření
Pokračování článku:
Káva - součást historie i kultury


Zdá se, že odtud už je jen krůček k rozhodování, zda si pořídit domů kávovar.  Káva z kvalitního kávovaru je bezesporu výborná, k našemu zdraví šetrná, nad čím se ještě musíme při tomto rozhodování zamyslet?
„Určitě je třeba myslet na údržbu,“ říká Petr Šustek, „žádný kávovar není bezúdržbový.“ K údržbě patří čištění sítka, u automatických kávovarů prostor pod pístem, který lisuje umletou kávu. A samozřejmě nelze zapomínat na odvápnění. „V žádném případě nelze čistit kávovar octem,“ upozorňuje Petr Šustek na zavedený domácký způsob, „ocet by mohl poškodit některé součástky v kávovaru, proto je třeba použít přípravek doporučený výrobcem.  Odměnou za dobrou a šetrnou péči bude výborná káva a méně vydání za opravy.“ 

káva a kávovaryKávovarů je na trhu velké množství a při výběru hraje roli kapacita, rozmanitost funkcí a z toho vyplývající cena. Malý pákový kávovar připraví skvělou kávu, ale její příprava trvá nějakou tu chvilku, chceme – li tedy pořádat kávové dýchánky nebo máme početnou rodinu, vyplatí se plně automatický kávovar. Ovšem se stoupajícím počtem funkcí stoupá i cena, má tedy smysl kupovat jen ty funkce, které opravdu hodláme využívat. 

Kávovar si však žádá i výběr vhodné kávy. Každý si jistě vybere podle své chuti a podle ochoty, kolik do kávy investovat. „Pokud chcete šetřit své tělo i kávovar, doporučuji jednoznačně kvalitní a tím i dražší druhy kávy,“ radí odborník, „kvalitní káva má svou cenu a po zpracování a upražení se pod 500 Kč za kilogram nedostane.“  Chuť kávy však ovlivní i voda, záleží na obsahu minerálů. Proto stejná káva může chutnat různě, i zde můžeme experimentovat. Je však třeba mít na paměti, že do kávovaru nepatří perlivá voda! Kdo rád sladí, musí počítat s tím, že chuť kávy ovlivní i cukr. Tedy aby bylo jasno, každý cukr sice sladí, ale ne vždy je stejně zpracován, a proto se i jeho chuť liší.

Chceme – li si vychutnávat dobrou kávu každý den, nesmíme zapomenout ani na správné skladování. I na to má Petr Šustek okamžitou odpověď: „Málokdo ví, že pražením zrn vystoupí na povrch olej – a o ten nám při přípravě kávy jde - který při nevhodném skladování žlukne a káva se kazí. Káva rovněž snadno pohlcuje pachy z okolí, proto není vhodné uchovávat ji v zakouřeném prostředí. Káva prostě potřebuje chránit před okolními vlivy. “

Vedle těchto úvah o dobré kávě se naskýtá otázka – jak je to s instantní kávou, není to vůči kávě prohřešek? Co vlastně pijeme, když ráno v rychlosti přelijeme pár lžiček drobných granulí nebo prášku horkou vodou?  „Nedá se říci, že instantní káva je prohřeškem vůči tomuto nápoji, je to vlastně káva, která byla už jednou uvařená a poté zpracovaná odpařením vody. Výsledkem procesu je kávový extrakt. Nevýhodou instantní kávy je, že spotřebitel musí důvěřovat výrobci, že použil kvalitní kávová zrna. U zrnkové kávy je totiž i laik schopen podle velikosti zrn rozpoznat nekvalitní kávu a vlastní výběr kávy je dalším z požitků spojených s konzumací černého nápoje,“ zakončuje poutavé vyprávění Petr Šustek.  



Zdroj: GASTRO&HOTELSET

ZUZI
ChytráŽena.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles