MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neděle skutečně každý den

30. 03. 2009 | Škola vaření

I když si nemůžeme stěžovat na nedostatek přátel, vídáme se s nimi jen zřídka. Čas jsou přece peníze! Takže píšeme maily a esemesky, v lepším případě zavoláme. Sem tam se sejdeme v restauraci, kde necháme spoustu peněz za jídlo, které třeba ani nenaplní naše očekávání.


A navíc musíme řešit problém, co s dětmi, s babičkou, se psem… Vaření přitom nemusí být nepříjemná povinnost – může to být zábava, do které se zapojí rodina a klidně i přátelé, při které se můžeme blýsknout svými kuchařskými schopnostmi. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným? Je to docela jednoduché – pozvěme své přátele k sobě domů, kterýkoli den v týdnu stejně jako v neděli, a připravme sobě i jim báječné pohoštění!

 

Pozvěme své přátele k sobě domů!

pozvání domůJak často, co a pro koho obvykle vaří české hospodyňky, kolik času jim zpravidla zabere příprava večeře, scházejí se s přáteli raději doma nebo v restauraci? Odpovědi na tyto i další otázky zjišťovala značka Hellmann´s v průzkumu, který proběhl letos v lednu na internetovém portálu www.nadoma.cz a kterého se zúčastnilo 5 454 respondentů, převážně žen (94 %) – všech věkových kategorí, z celé České republiky.

Z průzkumu vyplývá, že 65 % českých žen v restauraci nikdy nevečeří, několikrát v měsíci chodí do restaurace 33 % Češek a několikrát v týdnu pouhá 2 %. Většina respondentek (48 %) přitom nezve své přátele na večeři ani k sobě domů, pro přátele vůbec nevaří. Zhruba třetina Češek vaří pro přátele jenom tehdy, když slaví narozeniny nebo nějaký úspěch, poměrně často je k sobě domů zve pouze 19 % respondentek. 

 

Scházejme se s rodinou u jednoho stolu!

S přáteli se tedy doma (ani v restauraci) u večeře příliš často nescházíme. Scházíme se doma, u jednoho stolu aspoň s rodinou, a věnujeme si tak navzájem více času? Ruku na srdce, jak často doma vaříme večeři? Je to právě rodina, kdo výrazně ovlivňuje náš vztah k jídlu. V České republice není na rozdíl například od Francie nebo jižních států jídlo chápáno jako společenská událost rodiny – přitom rodiny stolující společně vykazují pevnější vazby i intenzivnější komunikaci. Přestože se francouzská, italská či řecká kuchyně u nás těší velké oblibě, jižanským životním stylem v oblasti společného stolování se bohužel neinspirujeme.

Výsledky průzkumu ukázaly, že většina Češek (47 %) vaří doma večeři jednou až třikrát týdně, 14 % respondentek každý den a celých 39 % českých hospodyněk vaří večeři jen párkrát za měsíc. Ty, které doma vaří, připravují pokrmy spíše pro rodinu (88 %) než pro přátele (12 %) a téměř nikdy nevaří jiné jídlo pro sebe a jiné pro ostatní členy rodiny (58 %). 

Pojďme na to chytře!

pozvěte přátelé domůJak ale připravit chutné pohoštění pro přátele nebo zdravou večeři pro rodinu, aniž bychom strávili celé odpoledne v kuchyni? Žádný strach, připravit takové pohoštění zvládneme klidně za půl hodiny! Navíc můžeme zapojit i rodinu nebo pozvané přátele a proměnit tak klasickou večeři v kulinární party, při které si všichni užijí spoustu zábavy. A je úplně jedno, pro kolik lidí budeme vařit a kdy to bude, jestli v neděli, v úterý nebo v pátek – stačí vědět, jak na to.

Průzkum hledal i odpovědi na otázky, jaká jídla vaří české hospodyňky nejraději. Co nejjednodušší jídla obvykle vaří jen 28 % respondentek, ostatním na složitosti nezáleží, nejvýše z pěti surovin vaří pouze 12 % respondentek, ostatní potřebují i více než deset surovin. Většina Češek (68 %) vaří podle osvědčených receptů, které občas pozmění, naopak nejméně českých žen (13 %) se recepty pouze inspiruje a skoro každé jejich jídlo je originál. Nejvíce respondentek (70 %) obvykle vaří pro tři až pět lidí, 48 % Češek vyloženě nebaví vařit jen pro sebe. Při vaření občas pomáhá rodina, zatímco přátelé nikdy v 58 %, nikdy nepomáhá ani rodina ani přátelé ve 36 % domácností a čas od času pořádá společné vaření s přáteli pouhých 6 % českých hospodyněk.

Inspirujme se u Hellmann´s!

Hellmann´sJak vyplývá z průzkumu, většina českých žen se s přáteli u večeře příliš často neschází a doma vaří večeři jen jednou až třikrát týdně. Na druhou stranu je mezi respondentkami více těch, které nebaví vařit pouze pro sebe a které obvykle vaří časově náročnější a složitější jídla z více surovin, ale jenom sem tam jim při tom pomůže rodina. Pokud ale budeme vařit jednoduchá, rychlá a přitom chutná, zdravá jídla, můžeme se s rodinou i přáteli scházet doma u večeře mnohem častěji! Co třeba dát na praktické rady profesionálního kuchaře a vyzkoušet recepty značky Hellmann´s, výrobce kvalitních majonéz a tatarských omáček? 

 

Čtěte také: Profi tipy do kuchyně

Zdroj: Hellmann´s

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !