Pod pojmem „česká kuchyně“ si nejčastěji představíme knedlíky, omáčky, husté polévky či pečené maso. Velkou roli v české kuchyni hrají také brambory, které jsou nejčastěji připravovanou přílohou v gastro podnicích.
Brambory představují zdravou surovinu plnou vitaminů a minerálních látek, která za první republiky představovala základ jídelníčku nejchudších, ale byla také součástí špičkových kuchyní luxusních restaurací. Brambory mají protizánětlivý účinek, pozitivně ovlivňují naše srdce, cévy, ale i zdraví střev a rozvoj mikrobiomu. Také snižují krevní tlak. Výčet zdravotních benefitů brambor by díky jejich skvělému složení mohl pokračovat dále. Brambory jsou zdrojem energie a řady důležitých živin, jako jsou například sacharidy a plnohodnotné bílkoviny, vláknina, vitamin C, vitaminy skupiny B a minerální látky, zejména draslík. Navíc jsou bezlepkové a se zanedbatelným množstvím tuku. Měly by proto být základem každého zdravého jídelníčku.
Vaření: nejlepší způsob přípravy brambor

Pozor si dejte také na správné skladování, během kterého dochází k určitým nutričním ztrátám. Z toho důvodu je vhodné skladovat brambory na chladném, temném a suchém místě. Pro skladování jsou vhodné pouze pozdní konzumní brambory, rané brambory jsou určeny k přímé spotřebě. Pokud se vám během skladování i přesto na hlízách vytvoří zelené skvrny nebo brambory začnou klíčit, nezoufejte a brambory, pokud nejsou zasaženy úplně, určitě nevyhazujte. Stačí jen tyto části před zpracováním pečlivě odstranit a dále můžete pokračovat v běžné přípravě.
Chcete zhubnout? Zařaďte brambory do svého jídelníčku
Přestože v tuzemsku stále slyšíme názory o nevhodnosti brambor právě z toho důvodu, že obsahují škrob a jsou tučné, opak je pravdou. Porce vařených brambor obsahuje mnohem méně kalorií než rýže, těstoviny či pečivo. Navíc díky přítomnosti kvalitních rostlinných bílkovin s mimořádným složením aminokyselin vás zasytí na dlouhou dobu. Přítomnosti škrobu se nemusíte obávat, je to jen určitá forma sacharidu, která dodává našemu tělu potřebnou energii. Po uvaření brambory rychle zchlaďte. Dojde tím k přeměně části škrobu na rezistentní, který poté funguje jako vláknina. Ta posiluje zdraví střev, snižuje glykemický index, a tím pomáhá v boji s obezitou.
Zdroj, foto: ČESKÉ POLE