Mrkev je jedna z mála zelenin, které jsou výživnější tepelně upravené. Silné buněčné stěny totiž neumožní tělu využít ze syrové mrkve větší množství dostupného beta-karotenu. Šetrnou tepelnou úpravou, jako je například rychlé orestování, neutrpí ani další antioxidanty. Mrkev servírujte s trochou oleje, který vstřebávání zdravých látek ještě podpoří.
V sezóně můžeme koupit čerstvou mrkev i se zelenou natí. Tu je však potřeba ihned odstranit, aby zbytečně mrkev nepřipravovala o živiny. Mrkev vybírejte především podle vzhledu a sáhněte po tvrdších kouscích. Dejte si pozor, aby nebyla scvrklá, rozpraskaná ani nahnilá.
Králičí hřbet v sušené šunce, karotkové pyré s pomerančem, opečená barevná karotka
(4 osoby)
Králičí hřbet 600g
Sušená šunka 100g
Mrkev 800g
Pomeranč 200g
Barevná mini karotka 150g
Cukr krystal 20g
Máslo 100g
Smetana 2dcl
Tymián, kerblík, sůl, olivový olej
Králičí hřbet očistíme, zabalíme do sušené šunky a přidáme tymián. Dáme péct při 60°C na asi 1 hodinu. Mrkev nakrájíme na malé kostičky a opečeme na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přilejeme šťávu z pomerančů a smetanu. Necháme rozvařit a rozmixujeme na hladké pyré. Barevnou mini karotku očistíme, nakrájíme na malé kousky a opečeme na cukru a másle. Králičí hřbet krájíme na pravidelné plátky a podáváme. Pokrm doplníme kerblíkem.
Zdroj, foto: Titbit