8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není salát jako salát

13. 07. 2021 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

V létě tak nějak přirozeně zařazujeme do našeho jídelníčku lehčí jídla. Místo teplé večeře si raději dáme salát a občas je třeba i zeleninový pokrm něčím oživit. Skvělou alternativou k jednoduchým zeleninovým jsou saláty s luštěninami nebo obiloviny.

Naklíčené mungo fazole mají větší sílu


Mungo je drobná zelená fazolka, která si i po uvaření drží tvar a barvu. Má lehce nasládlou chuť. Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny a do salátů je vhodná v naklíčené formě. Díky naklíčení si zachovává veškeré vitamíny, minerály i další látky, které podporují imunitu.

Menu Gold fazole



Náš tip na klíčení fazolí mungo


Fazole mungo vložíme do sklenice a namočíme přes noc do studené vody. Hrdlo sklenice zakryjeme gázou a zajistíme gumičkou. Druhý den vodu vylijeme a fazole propláchneme. Sklenici otočíme hrdlem dolů, např. na hluboký talíř, ať může přebytečná voda odtékat. Postavíme na okno a 2x za den propláchneme. Jakmile budou semínka dostatečně vyklíčená, můžeme sklenici přesunout do lednice a zpomalit tak klíčivost fazolek. 



Salát z naklíčených mungo fazolí, brambor s medovou emulzí a zastřeným vejcem
Suroviny na 4 porce:naklíčené mungo fazole

125 g fazole mungo Menu Gold
400 g brambor
60 g červené cibule
4 vejce
45 ml olivového oleje
15 g medu
10 g dijonské hořčice
5 g vinného octu
Sůl, pepř

Postup:
Na kostičky nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody. Cibuli nakrájíme na kolečka, zakápneme vinným octem a necháme cca na 15 minut odležet.  Z oleje, medu, hořčice a octu vyšleháme emulzi, do které vmícháme vychladlé brambory, naloženou cibuli a naklíčené mungo fazole.
Necháme spolu dalších cca 15 minut odležet, aby se prolnuly všechny chutě. Podáváme se zastřeným vejcem.


Už jste zkusili quinou?Už jste zkusili quinou?


Přestože se využívá stejně jako mnohé obiloviny, mezi pravé obiloviny nepatří. Quinoa, ať už červená nebo bílá, náleží do skupiny pseudoobilovin. Je to stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 lety byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Výraz „quinua“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“. Je bohatá na bílkoviny, minerály a vitamíny, zvláště pak vitamin E. Je přirozeně bezlepková, což ocení všichni, kdo se snaží ze svého jídelníčku vyloučit lepek.

U nás běžně najdete její bílou a červenou variantu. Quinoa bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýži, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. I po uvaření drží tvar malé kuličky. Při jejich přípravě se držte návodu na obalu, abyste se vyhnuli zklamání a nerozvařili ji příliš. V rozvařené podobě je quinoa výborná do sladkých kaší, v salátu přeci jen více oceníte pevnější konzistenci.

Zeleninový salát s quinoou
Suroviny na 4 porce:

60 g quinoy bílé Menu goldsalát s quinoou
60 g quinoy červené Menu gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron
olivový olej
sůl, pepř
cukr podle chuti

Postup:
Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.


Více tipů a receptů najdete na www.menugold.cz


 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !