Zimní večery bývají dlouhé, nevlídné a pochmurné. Také se Vám stýská po sluncem zalitých plážích a šumění moře? Proč si tedy nezpříjemnit mrazivé počasí něčím, co nás alespoň v myšlenkách vrátí zpět do doby letní dovolené? Teplo domova, sklenka dobrého vína a miska plná vynikajících a zdraví prospěšných oliv se o to zaručeně postarají! Dříve než vyrazíte do obchodu pro tyto perly Středomoří, nechte se inspirovat našimi typy.
Vybírejte vždy olivy balené ve skleničkách či plechovkách. Plastové obaly nejsou pro jejich skladování příliš vhodné.
Olivy samotné by měly mít oválný či kulatý tvar, v balení by měly zůstat neporušené a vcelku.
Vybrat si můžete mezi černými, fialovými či zelenými olivami. Nejedná se ovšem o různé druhy, ale o olivy, které byly sklizeny v různých stádiích zralosti. Olivy jsou totiž zpočátku zelené a uzráváním se postupně mění na vínově červené, červené, fialové a nakonec černé.
Zelené olivy jsou zpravidla tvrdší, více hořké a mají menší kalorickou hodnotu ve srovnání s černými.
Černé olivy jsou měkké, mají plnější chuť a také větší kalorickou hodnotu.
Pokud máte rádi změnu, můžete vyzkoušet olivy plněné mandlemi, papričkami, ančovičkami, či olivy naložené v bylinkách.
Vybírat můžete také mezi nepřeberným množstvím odrůd. Velmi oblíbené jsou například odrůdy španělských oliv - Manzilla, Hojiblanca či velké olivy Gordal, zvané „královské“.
Zdroj: Olivyzespanelska.cz
Mirka Bali
ChytráŽena.cz