Olivový olej má mnoho využití a já bych Vám chtěla některé z nich v tomto článku přiblížit. Ráda a často ho užívám a používám a to nejen v kuchyni na jídle, má spoustu jiných předností, o kterých mnoho lidí třeba vůbec neví.
Olivový olej se získává z oliv a to lisováním a nebo i jinými mechanickými postupy. A jak už jsem říkala, má mnoho využití - v jídle, k masážím, v kosmetice i v lékařském a farmaceutickém průmyslu. Hodně se olivový olej využívá zvlášť ve středomořské kuchyni. Konzumace je velmi prospěšná. Obsahuje totiž vitamin E a mono-nenasycené mastné kyseliny.
Sklizeň oliv k přípravě olivového oleje probíhá většinou od října do ledna, takže překvapivě v chladnějším období. V dávných dobách se olivy pěstovaly na Středním východě, v Sýrii, na Krétě, pěstovali je také Féničané, Řekové a dokonce i Římané.
Olivové oleje se dělí do několika skupin:
Panenské oleje - lisované z celých plodů a hlavně za studena. Můžou být extra panenské, jenom panenské a nebo obyčejné panenské. Nejkvalitnějším z nich je samozřejmě extra panenský, ovšem za kvalitu si také musíme hodně zaplatit.
Rafinované oleje - tyto oleje jsou lisované za vysokých teplot a vysokých tlaků. Může být obyčejný rafinovaný olej a nebo rafinovaný olej z pokrutin.
Směsi - mají dva druhy - olivový olej a olivový olej z pokrutin. Tyto oleje patří mezi nejlevnější na trhu.
Kvalita olivových olejů se určuje dvěma analýzami. Chemická analýza zjišťuje stupeň kyselosti a senzorická analýza se určuje pouze lidským čichem a chutí, a proto je velice náročná.
Využití oleje v jednotlivých odvětvích:
Kuchyně
Olivový olej se hodí jak ve studené kuchyni, tak i na vaření, dušení či pečení. Skladujte olej vždy v chladu a v temnu. Dobře se s ním ochucují různé saláty (okurkové, rajčatové i různé z listové zeleniny), můžeme z něho vytvořit i zálivky do různých salátů. V kuchyni je využití olivového oleje skutečné široké.
Tělo a zdravotní stav
Olivový olej pomáhá předcházet mozkovým příhodám a různým onemocněním srdce. Zlepšuje celkový stav i průchodnost cév a také snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dále působí proti zácpě a nadýmání, zlepšuje i zdravotní stav u diabetiků. Olivový olej by měly užívat i těhotné a kojící ženy, neboť podporuje vývoj mozku, růst kostí u dětí a centrální nervovou soustavu. Olivový olej také chrání mozek před rychlým stárnutím a udržuje ho aktivní i ve starším věku. Olivový olej slouží také jako prevence různých typů rakovin - rakovina žaludku, prsu, slinivky nebo vaječníků.
Pokožka
Olivový olej pomáhá obnovit přírodní rovnováhu pokožky. Chrání kůži proti nepříznivým vnějším vlivům, hydratuje, zlepšuje regeneraci, zvyšuje také pevnost a elasticitu pokožky. Bojuje také proti stárnutí a tvorbě veškerých vrásek. Olivový olej je tak výborný, že se hodí pro všechny typy pokožky (suchou, drsnou, alergickou i poraněnou). Dobře se uplatňuje i v péči o dětskou pokožku a o pokožku miminek. Můžete ho uplatnit také ve formě zábalů a to proti vypadávání vlasů nebo lámání nehtů.
Kosmetika
Z olivového oleje se vyrábí mnoho kosmetiky - např. olivové máslo a mnoho dalších.
Také se hodně používá do různých léků a léčiv.
Z toho plyne, že olivový olej je doopravdy vynikající prostředek a to především pro vaše zdraví. Takže vám doporučuji, abyste si ho dopřávali v co největším možném množství. Prospějete tím hlavně sami sobě a svému zdraví. A zdraví je to nejcennější, co máme.
ChytráŽena.cz