Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

25. 08. 2023 | Škola vaření
Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

Původ a variace


Olivovník evropský, z něhož se olivy získávají, pochází z oblasti Středomoří. Již tisíce let jsou olivy symbolem tohoto regionu, ať už jako základní surovina pro olivový olej nebo jako oblíbený středomořský pokrm. Existuje celá řada odrůd oliv, lišících se velikostí, tvarem, chutí a barvou. Rozdíl mezi černými a zelenými olivami spočívá v jejich zralosti, zpracování a chuťových vlastnostech. I když obě barvy oliv pocházejí ze stejného druhu olivovníku, mají různé charakteristiky díky odlišnému zpracování. Zelené olivy se obvykle sklízejí, když jsou ještě nezralé. Mají tvrdou texturu a svěží, mírně hořkou chuť. Jsou také často podrobeny různým způsobům zpracování, aby se snížila jejich hořkost a vytvořila se požadovaná chuť. Černé olivy naopak dozrávají na stromech. Mění barvu ze zelené na fialovou až černou, když dosáhnou plné zralosti. Mají měkčí texturu a bohatší, méně hořkou chuť než zelené olivy.


olivyŠpanělské olivy: Klenot Středomoří


Španělsko je jedním z předních producentů oliv a jeho olivové sady zahrnují širokou paletu druhů. Když si představíme španělské olivy, vybaví se nám především nádherné výhledy na rozlehlé olivové háje. Tato země má dlouhou tradici pěstování oliv a výroby olivového oleje. Když si ve Španělsku objednáte pivo nebo sklenici vína, většinou dostanete i něco malého na zub - algo para picar - a často je to malá miska oliv. Vzhledem k bohaté a rozmanité historii není překvapením, že Španělsko nabízí odhadem 260 různých odrůd oliv z třpytivých olivových hájů, které se rozprostírají na značné ploše země. Andalusie se podílí z 80 % na národní produkci, andaluské město Jaén je známé jako hlavní město oliv na světě a samo o sobě jich vyprodukuje ročně více než celá Itálie.


Španělské olivy se vyznačují rozmanitostí odrůd a chutí. 

Mezi některé z nejznámějších patří:


Manzanilla: Tato malá, zelená oliva je oblíbená pro svou svěží chuť a lehce pikantní nádech. Využívá se často jako předkrm nebo součást tapas.

Hojiblanca: Hojiblanca olivy mají oválný tvar a středně intenzivní chuť. Jsou často využívány k výrobě olivového oleje.

Picual: Charakteristické pro svou silnou chutí a pikantní aroma, Picual olivy tvoří základ mnoha španělských olivových olejů.


Olivy v české kuchyni


Olivy získávají stále větší oblibu v české kuchyni. Jejich bohatá chuť a textura umožňují kreativní využití v různých jídlech. Podívejte se, jak lze olivy začlenit do klasických receptů:

Těstoviny a rizota: Přidejte olivy do těstovinových omáček nebo rizota pro zlepšení chuti i textury. Olivy mohou být také jedním z hlavních ingrediencí v rizotu. Dodají mu výraznou a exotickou chuť.

Saláty: Zeleninové, bramborové nebo těstovinové saláty mohou být obohaceny o olivy, které dodají pikantní nádech a kontrastní chuť. Olivy jsou oblíbeným doplňkem například do řeckých salátů.

Předkrmy: Inspirujte se středomořskými tradicemi a připravte si tapas nebo předkrmy s olivami. Olivy můžete servírovat samotné, nebo s plátky sýra, uzeným masem či opečeným chlebem.

Sendviče a bagety: Přidání plátků oliv do sendvičů nebo baget může zvýšit jejich chuť a dát jim netradiční rozměr.

Olivové těstoviny a pomazánky: Olivy můžete zpracovat do těstovin nebo pomazánek a použít je jako nádivku do různých pečených pokrmů, nebo je mazat na krekry či chléb.


Olivy a zdravá strava


Kromě své vynikající chuti mají olivy také mnoho zdravotních výhod, které je dělají ideálním doplňkem zdravé stravy. Olivy jsou bohaté na mononenasycené tuky, které mohou přispět k celkovému zlepšení hladiny cholesterolu a kardiovaskulárního zdraví. Obsahují také množství antioxidantů, jako je vitamín E, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Díky obsahu vitaminu E a dalších živin mohou olivy podporovat zdraví kůže a přispívat k jejímu lesku a elasticitě.

Olivy jsou zkrátka skvělým příkladem toho, jak chuť a zdraví mohou jít ruku v ruce. Španělské olivy vás zvou na cestu do slunného Středomoří a obohacují jídla pestrou paletou chutí. Jejich využití v české kuchyni je stále populárnější a jejich zdravotní přínosy dělají z oliv nenahraditelnou ingredienci zdravé stravy. Takže pokud ještě nemáte olivy ve svém jídelníčku, je čas je začít zařazovat a objevit tak nové dimenze chutí i zdraví ve vaší kuchyni.


Foto: unsplash.com
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !