Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

OŘECHY - louskejte pro pevné nervy

14. 09. 2008 | Škola vaření

Vlašské ořechy

– po kterých budete chytřejší
Vlašské ořechy je asi nejběžnější druh ořechů. Ačkoli vlašské ořechy pocházejí z Číny, rostou i u nás. Důležité  je jejich rychlé usušení ihned po sklizni. Pomalé sušení ořechů zanechává na jádrech skvrny. Konzumace vlašských ořechů má preventivní vliv na onemocnění srdce a cév, snižuje srážlivost krve, pomáhá imunitnímu systému a má pozitivní vliv na duševní činnost.


Piniové oříšky

- bez nichž se Italové neobejdou
Piniové oříšky jsou jádra semen borovice pinie, která roste v oblasti Středozemního  moře. Semena oříšků se skrývají v borových šiškách a po vyloupání  jsou smetanově bílá. Obsahují asi 30 % bílkovin, 50 % tuků, a okolo 12 % sacharidů. Se  labou, příjemnou  pryskyřičnou příchutí se  chuťově piniové oříšky  blíží mandlím, čerstvá jsou měkká. Píniové oříšky patří mezi základní ingredience italského pesta.


Ořechy a oříškyMandle

– budete zdraví, bohatí a úspěšní
Mandloň je strom  nejblíže příbuzný broskvoni a jeho  domovem je jih Evropy, Blízký východ a sever Afriky. Jádra mandle jsou nejen dobrá, ale i zdravá. Mandle jsou vynikajícím zdrojem některých  vitamínů a minerálů. Působí preventivně při srdečních onemocněních. Nedávný výzkum ukázal, že pravidelná konzumace mandlí snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zajímavostí je, že listy a dřevo mandloní se v magii využívají k získání společenského a finančního úspěchu.


Kokosy

– ořechy krásy a věčného mládí
Kokosy jsou to plody palmy rozšířené v tropických oblastech celého světa. Při nákupu by měly ořechy při zatřesení vykazovat známky přítomnosti kokosové vody (mléka) a neměly by  mít prasklou nebo dokonce navrtanou skořápku. Dužina jádra musí být čistě bílá. Z ořechů se lisuje panenský kokosový olej, který má významné  účinky na lidský organismus. Má nízkou energetickou hodnotu a výrazné antibakteriální účinky. Proto je využíván i v lékařství a kosmetice. Jeho pravidelná konzumace potlačuje projevy stárnutí.


Pistáciové oříšky

– na posílení nervů
Plody pistácií znali už staří Řekové. Čerstvé vylouskané plody mají nazelenalou barvu a obsahují asi 60 % oleje, 20 % bílkovin a 15 =  cukrů. Jádra obsahují vitaminy a zdraví prospěšné minerály. Pravidelná konzumace pistácií vede k posilování nervového systému.


Makadamiové ořechy

-  hlídají cholesterol
Tyto ořechy pocházejí z Austrálie, kde rostou divoce v deštných pralesích. Oříšky jsou jemné a lahodné. Obsahují velké množství selenu a zinku. Jsou vydatným   zdrojem nenasycených  mastných kyselin a  obsahují nejvíce tuku Omega  6, který pomáhá  redukovat hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace oříšků chrání proti možným srdečním onemocněním.

Arašídy – Burské oříšky

- proti rakovině prostaty
Arašídy nebo také burské oříšky jsou názvy pro pražená semena lusků podzemnice olejné. Pocházejí původně z Jižní Ameriky a jde vlastně  o luštěninu. Stejně jako hrách či fazole. Arašídy obsahují významné množství resveratrolu, látky, která se pro své antioxidační účinky používá jako doplněk stravy. Resveratrol pozitivně ovlivňuje metabolismus a snižuje srážlivost krve. Předpokládá  se, že  má i pozitivní vliv na prevenci prostaty.


Para ořechy

– v boji za životní prostředí
Para ořechy pocházejí z povodí Orinoka a Amazonky. Jsou to semena stromu zvaného  juvie ztepilá a zajímavé je, že všechny para ořechy, které kupujeme, pocházejí z divoce rostoucích stromů. Poptávka po nich proto  podporuje boj  o záchranu  jejich  domoviny, jihoamerických pralesů. Para ořechy  po vyloupnutí velmi rychle žluknou, proto při jejich nákupu bute opatrní.


Ořechy a oříškyKešu oříšky

-  nejdražší a proč?
Kešu oříšky jsou plodem ledvinovníku, který pochází z jižní Ameriky, ale dnes  se pěstuje i například v Indii nebo na Srí Lance. Z našich obchodů  je známe již  jako vyloupané ze skořápek a vzhledem  k tomu, že  každý plod ledvinovníku poskytne pouze jeden oříšek, je jejich cena  v porovnání s ostatními ořechy podstatně vyšší. Oříšky kešu nejsou tak tučné jako jiné ořechy, ale jsou sladší. Obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a asi 25 = cukrů.


Lískové oříšky

– zdraví z českého lesa
Pocházejí z Evropy. Jsou to plody lísky obecné, kterou najdeme v každém tuzemském lese. Ty, které si koupíte vyloupané v obchodě, se k nám dovážejí z Turecka  (rostou na kroucené lísce turecké) Slupka jádra by měla být hnědá. Jádro na lomu bílé s nažloutlým odstínem. Stejně jako další druhy ořechů mají vysoký obsah oleje a zdraví prospívají zejména díky vysokému obsahu vitaminu B1 a B2 a vitaminu E.


Prostě  naše veverky jsou velice chytré,
když konzumují oříšky. Buďme CHYTRÉ jako veverky.




Vaše baba jaga

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !