Irský čaj
Irská kultura, jejíž nedílnou součástí je i nápaditá gastronomie, se stala oblíbenou nejen v celé Británii, ale také v Evropě a Americe. Pokud chcete ochutnat něco typicky irského, vždy narazíte na jednoduchý recept doplněný o irskou whiskey. Notnou dávku tohoto irského symbolu obsahuje i náš recept. Irský čaj oceníte zejména po návratu z dlouhé zimní procházky nebo po dni stráveném na sjezdovce. Tento tradiční spíše pánský nápoj přenese každého milovníka dobrodružné romantiky do překrásné, ale drsné irské krajiny. Stačí se zasnít…TIP: Přizpůsobte nápoj vašemu rozpoložení. Někdy vynechte mléko, jindy cukr, ale nikdy irskou whiskey.
Přísady:
1 sáček černého čaje
60 ml whiskey
60 ml mléka nebo smetany
1 čajová lžička cukru
Příprava:
Čaj zalijeme vařící vodou a necháme 3 – 5 minut louhovat. Přidáme whisky, mléko a cukr a podáváme.
Čaj s marmeládou
Pravý odpolední čaj (afternoon tea) se neobejde bez marmelády nebo džemu. Ať už v klasické podobě jako příloha k chlebu či sušenkám, či přímo jako nedílná součást nápoje. Marmeláda připravená z hořkých pomerančů nejvíce potěší mlsné ženské jazýčky. U marmeládového čaje, který je vhodné připravit do větší konvice, mohou dámy strávit mnoho hodin v živém rozhovoru. Zaručujeme, že všechny případné smutky a strasti se ztratí stejně jako nahořklá chuť pomerančů v tomto čaji. Zůstanou jen sladké vzpomínky…TIP: Použijte marmeládu s kousky pomerančů. Na dně šálku budou příjemným překvapením a nahradí případné sladkosti.
Přísady:
5 hrnků vody
3 sáčky černého čaje
1/2 hrnku pomerančové marmelády
2 čajové lžičky cukru
2 čajové lžičky citrónové šťávy
Příprava:
Čaj zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat. Poté přidáme cukr a citrónovou šťávu. Vmícháme marmeládu a necháme ji v čaji zcela rozpustit. Vše můžeme nakonec přecedit. Okamžitě podáváme.
Zelený čaj s mlékem a kořením
Tento nápoj je neodmyslitelně spojen s rozjímáním a meditací. Je ideální např. pro všechny, kdo rádi přemítají o metafyzice. Zelený čaj má silné povzbuzující účinky, ale přitom obsahuje mnohem méně kofeinu než čaj černý. Koření potěší smysly a zbystří ducha. Hledači pravdy a smyslu života rádi porušují konvence, čemuž odpovídá i složení tohoto nápoje. Je totiž lehce doplněn mlékem, které podle čajových tradicionalistů do zeleného čaje nepatří, protože snižuje jeho zdravotní účinky. Necháváme jen na Vás, zda si ho do nápoje přidáte či nikoliv.TIP: Zdá-li se vám čaj málo sladký, servírujte ho s trochou medu.
Přísady:
4 sáčky zeleného čaje
6 kousků hřebíčku
1/2 mletého zázvoru
1 čajová lžička skořice
1 hrnek mléka
4 hrnků vody
Příprava:
Vodu přivedeme k varu a po dobu 10 minut v ní povaříme skořici, zázvor a hřebíček. Přidáme čaj a dalších pět minut vaříme na mírném ohni. Přidáme mléko a znovu pomalu zahříváme skoro k varu. Vše zcedíme a podáváme.
Kořeněný čaj s kakaem
Chcete-li vyjádřit city není nic lepšího než s láskou připravená pochoutka. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Tato lahůdka poslouží dobře jako vyznání nebo rafinovaný způsob, jak získat milovanou ženu. Z rukou partnerky ho ocení každý unavený muž, vracející se ze zaměstnání. Chutnat bude i dětem, kterým bude připomínat milovanou čokoládu. Čaj s kakaem vyžaduje čas na přípravu a trochu šikovnosti.TIP: Zvolte kvalitní kakao, nejlépe holandského typu. Dodá nápoji sametový vzhled.
Přísady na 4 porce:
1 hrnek černého čaje
6 polévkových lžic cukru
4 polévkových lžic neslazeného kakaa
4 šálky mléka
2 čajové lžičky vanilkového cukru
1 čajová lžička muškátového oříšku
Příprava:
Přivedeme vodu do mírného varu a vložíme do ní čaj Tetley. Necháme vylouhovat a čajové sáčky vyjmeme. Přimícháme cukr a kakaový prášek a vaříme za stálého míchání, dokud se vše nerozpustí a nepřivede k varu. Ubereme teplotu a přidáme mléko, vanilkový extrakt a koření. Čekáme, dokud se mléko neohřeje. Nalijeme do šálků a můžeme servírovat.