Ovoce je oblíbenou součástí naší stravy. Čerstvé syrové ovoce obsahuje nejvíce vitamínů, má výbornou chuť a je velmi osvěžující. Pro svou barevnost může být krásnou ozdobou mnoha jídel v teplé i studené kuchyni. Jednoduché ovocné dekorace můžeme využít na zdobení moučníků, dortů, zmrzlinových a šlehačkových pohárů a také osvěžujících nápojů.
Z ovoce můžeme vytvořit jednodušší motivy, ale také náročnější, záleží na zručnosti každého z nás. Při zdobení může rozvíjet svojí fantazii a talent. Zajímavé jsou dekorace při, kterých použijeme více druhů barevného ovoce. K tomu všemu nám postačí čerstvé ovoce, ostrý zeleninový nůž, různá tvořítka na vykrajování, párátka nebo špejle.
Pomocí těchto pomůcek se rodí jedlá a lákavá krása různých tvarů, barev a kombinací. Vyřezávat a tvarovat můžeme od jednoduchých ozdob až po náročnější. Z ovoce můžeme dobře tvarovat květinové dekorace, košíčky nebo ovocné misky plněné nejrůznějším ovocem, které lahodí nejen oku, ale i chuti.
Jedlé dekorace z vyřezávaného ovoce.
Citróny jsou pěknou barevnou ozdobou mnoha teplých a studených jídel. Před použitím je kartáčkem umyjeme. Na zdobení používáme pěkně do žluta zbarvené citróny. Krájíme je i s kůrkou, nejčastěji na tenká kolečka nebo osminky. Citrónem zdobíme saláty, míchané nápoje a jídla z ryb.
Větrník
Na dekoraci použijeme citrón i pomeranč. Citrón ozdobně oloupeme, nakrájíme na plátky. Z pomeranče oloupeme část kůry – pouze oranžovou část, a nakrájíme ji na tenké nudličky. Ze dvou plátků citronu vytvoříme větrník tak, že jeden plátek nařízneme do půlky – stočíme, druhý nařízneme téměř celý až po kůru a nasadíme na stočený plátek. Větrník ozdobíme připravenou pomerančovou kůrou. Dekorace se hodí na zdobení pokrmů z ryb.
Pomeranče
Jako ozdoba se nejvíce hodí na zdobení zvěřiny, moučníků, ovocných pohárů a nápojů. Při slavnostních příležitostech je můžeme i ozdobně nakrájet. Jednoduše je můžeme nakrájet i s kůrou na tenká kolečka nebo oloupané rozebereme na měsíčky.
Pomerančová kytička
Pomeranč nakrojíme na 6 až 8 dílků. Opatrně odloupneme slupku, ale ne úplně. Seřízneme bílou část na slupce
tak, aby byla tenká. Na dílcích vykrojíme ozdobné klínky.
Pomerančové hvězdice
Hvězdice z pomerančů vykrajujeme na zdobení studených mís. Nejdříve odkrojíme oba konce citrónu. Potom po obvodě pomeranče uděláme ostrým nožem hluboké trojúhelníkové zářezy, které musí být od obou konců vzdálené asi 1 cm. Tím jsme pomeranč rozdělili na dvě poloviny, které od sebe oddělíme. Vzniknou tak hvězdice, ze kterých můžeme vybrat dužinu a potom je podle potřeby naplnit
Pomerančové misky
Pomeranč rozpůlíme, vykrojíme střed, který naplníme kousky ovoce, které si vykrojíme podle tvořítek. Kraje misky můžeme ozdobně vyřezat.
Pomerančový košík
Děláme ho stejně jako pomerančovou misku. Z vrchní části pomeranče vykrojíme ucho košíku. Všechny části vydlabeme a košík naplníme kousky různého ovoce.
Mango
Zručnější jedinci mohou pomocí nožíku vykrajovat z manga různé krajkové vzory.Jednodušší je mango oloupat, nakrájet na plátky a pomocí tvořítek vykrajovat různé tvary, které se hodí na zdobení dortů a různých pohárů.
Ananas
Ananasové dekorace jsou pěknou ozdobou svátečního stolu.
Ananasová miska
Odkrojíme růžici. Ananas rozpůlíme na půlku. Odstraníme část dužiny, kterou můžeme použít na vykrajování různých tvarů. Misku bohatě ozdobíme ovocem.
Ananasový košík
Stejně jak děláme ananasovou misku, můžeme udělat ananasový košík. Odřízneme růžici ananasu. Na ananasu si nařízneme střed. Z vrchní části si uděláme ucho košíku, zbytek odkrojíme, spodní část částečně vydlabeme a naplníme různým ovocem, Můžeme použít jahody, maliny, nektarinky, hroznové víno a mnoho jiných druhů ovoce.
Vozíček
Ananas rozpůlíme na půlku. Dužinu odstraníme. Z druhé půlky ananasu ukrojíme silnější plátky na kola vozíčku. Vyřezané kola připíchneme špejlí. A ozdobíme bohatě ovocem.
Banány se hodí jako dekorace na různé dětské oslavy.
Banánová loďka
Banán sloupneme, vyhloubíme do něj jamku a do ní naaranžujeme ovoce, červený rybíz, maliny, nebo jahody. Z rybízového listu vykrojíme nožíkem kotvu, kterou položíme na kraj banánu.
Kiwi
Pro svou krásnou barevnost můžeme použít na lístečky různých květů.
Ježek z kiwi Horní část oloupané půlky kiwi nakrojíme „na mřížku“ a lehce ohneme – tím se oddělí bodlinky.
Jablka
Jablka na zdobení nakrájíme na asi 1cm hrubá kolečka. Střed kolečka vykrojíme a řeznou stranu ihned potřeme citrónovou šťávou, aby nečernala. Do středu každého jablíčka vložíme třešně. Je to pěkná ozdoba k různě upravené zvěřině.
Oloupaná jablka, zbavená jádřinců se dají velice dobře upravovat pomocí nožíku a tvořítek. Z jablíček můžeme také jednoduše vytvořit košík, který naplníme ovocem. Jablka se dají také ozdobně vyřezávat, záleží na vaší fantazii. Na jablíčko si můžete nakreslit jakýkoliv motiv, třeba motýla, který ozdobně pomocí nožíku vykrojíme.
Marta
ChytráŽena.cz