Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Párujte víno a sýr jako profesionál!

24. 07. 2020 | Škola vaření
Láska k vínu je mnohdy podobná té k sýru. Vynikající sýr a kvalitní víno dokáže ocenit snad úplně každý. Jak ale chutě propojit v dokonalou harmonii? Máme pro vás několik tipů, kdy si dokonale vychutnáte tuto nerozlučnou dvojku!

Ať už si chcete užít romantický večer ve dvou anebo přichystat večírek pro přátele, dokonalým párováním vína a sýra uděláte nemalý dojem. Večer bez vína a sýru je obvykle velmi smutný. Víno a sýr je nerozlučná dvojka, a tak připravte variaci sýrů s degustací vín. Budete potřebovat zástupce měkkých, poloměkkých, polotvrdých a tvrdých sýru. K výběru sýrů se budou skvěle hodit moravská anebo česká vína.

Sýrové párovací desatero:

 • Čerstvější sýry si žádají svěží bílá vína
 • Hutnější a dlouhozrající sýry hezky doprovodí sladší vína
 • Sýry jemné chuti je vhodné doplnit svěžími bílými víny
 • Chuťově výrazné sýry hezky doplní červená vína
 • Sýry s modrou a bílou plísní skvěle doplní červená vína
 • Tvrdé sýry kombinujte se suchými svěžími víny
 • Růžová vína si vychutnáte s měkkými sýry
 • Sýry typů romadúr je vhodné doplnit mladými jakostními víny
 • Ovčí a kozí sýry si zamilujete s ovocnými bílými či růžovými víny
 • Pařené sýry typu mozzarella kombinujte s výraznějšími bílými víny


    1) Měkké sýry

Obvykle se vyrábějí z čerstvého mléka a často se používají ve studené kuchyni. Málokdy se používají k tepelné úpravě, ale jako součást svačiny jsou velmi chutné. Mají jemnou a krémovou texturu a milujeme je. Mezi ty nejoblíbenější patří pravá italská mozzarella anebo ricotta, řecká feta, francouzský brie či klasický kozí sýr.

K ricottě svěží suchý Ryzlink vlašský a mozzarelle si vychutnejte středně plné víno odrůdy Merlot. Pokud ale patříte k milovníkům suchých sektů, nebojte se zvolit přímo je. Moravská a česká šumivá víno a dokonale propojí jednotlivé chutě. Milovníci aromatičtějšího kozího či ovčího měkkého sýra ocení Sauvignon nebo Hibernal, či lehký Modrý Portugal. Měkký kozí sýr s bílou plísní se hodí k Chardonnay. Čerstvé sýry typu Lučina kombinujeme např. s lehkou Frankovkou nebo s Muškátem moravským.

    2) Poloměkké sýry

Pasterizované anebo syrové plnotučné mléko tvoří základ těchto sýrů, to ale záleží na délce zrání a zpracování, kterému je sýr určen. Tyto sýry můžeme rozdělit na dvě skupiny, modré s plísní a bez plísně. Mezí plísňové oblíbence patří francouzský camembert ideálně v kombinaci s lehkým Merlot a roquerfort se sladkými bílými víny typu ledového, slámového, či výběru z cibéb. K britskému stilton či španělskému cabrales se hodí z bílých odrůd Muškát moravský, Tramín červený nebo Pálava. Havarti doplní šumivé víno či Chardonnay nebo Rulandské bílé. Sýry s modrou plísní se dají kombinovat i s fortifikovanými víny. Hermelín, brie, camembert jde skvěle s většinou červených vín jako je Modrý Portugal, Frankovka, Merlot, Rulandské modré atd.


    3) Polotvrdé sýry

Vyrábějí se podobně jako poloměkké sýry, zařazeny do této kategorie bývají většinou pouze kvůli struktuře. Zráním se stávají drobivějšími a aromatičtějšími. Často mají tendenci se tavit a na stranách bývají sušší. „K čedaru či goudě můžeme vybírat z širokého spektra vín. Chybu neuděláte, pokud zvolíte Ryzlink rýnský ale i Ryzlink vlašský či Chardonnay,“ doporučuje sommelier a dodává. „Lehkost a chuť švýcarského sýra gruyere báječně doplní suché bílé víno Rulandské bílé nebo z Muller Thurgau.“


    4) Tvrdé sýry

Silná vůně i chuť je velmi typická pro tvrdé sýry. Mnohdy jsou velmi slané či kořeněné. Snadno je díky tvrdosti nastrouháme a přidáme do různých pokrmů. Mezi oblíbené patří klasický ementál, parmazán, grana padano či iberico. K méně zralému parmazánu vyberte například Rulandské bílé nebo Sylvánské zelené, k tomu zralejšímu raději výrazné a plnější červené víno Rulandské modré. Ryzlink rýnský oceníte při konzumaci ementálu či čedaru. Tvrdé ovčí a kozí sýry si vychutnáte s Cabernetem Sauvignon. Uzené sýry lze kombinovat s Veltlínským zeleným, s Tramínem červeným nebo s lehkým Modrým Portugalem.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !