Změny ročních období přinášejí na stůl nové druhy ovoce a zeleniny. Podzim je již za námi, nechal však za sebou jablka, kořenovou zeleninu jako mrkev či sladké brambory nebo košťálovou zeleninu, například brokolici a květák.
„Mnoho z těchto sezonních potravin se skvěle hodí k pečení. Právě pečení je jedním z mých nejoblíbenějších způsobů úpravy jídla v zimních měsících,“ říká expertka na výživu. „Protože počasí již nepřeje grilování, využívám k přípravě chutných jídel pečení čím dál častěji. Díky suchému horku v troubě dosáhneme pečením karamelizace přirozeně se vyskytujících cukrů, což ovoci a zelenině dodá chutě, kterých bychom při grilování nikdy nedosáhli,“ dodává.
Jak na pečení kořenové zeleniny?
Pokud jste nikdy neochutnali pečenou kořenovou zeleninu, měli byste ji rozhodně vyzkoušet. Obzvlášť skvělá je k tomuto způsobu úpravy mrkev. Potřeme ji trochou olivového oleje a balzamikového octa a posypeme špetkou soli a pepře. Poté kousky mrkve rozprostřeme na plech a necháme asi půl hodiny péct na 220 stupňů, dokud nezměkne. Balzamikový ocet vlivem tepla zhoustne do podoby připomínající sirup a vytvoří na povrchu zeleniny glazuru. Stejným způsobem můžeme upravovat i sladké brambory či řepu. Před pečením je pokapeme něčím kyselým – citronem či limetkou, octem nebo šťávou z granátového jablka. Vytvoříme tak lahodný kontrast s jejich přirozeně sladkou chutí. Pečená zelenina poslouží především jako skvělá příloha, můžeme ji ale použít i do polévek a omáček. Lze ji rovněž podávat studenou se zálivkou nebo ji přimíchat do salátů.
Květáková lahůdka
Květák jsem nikdy moc nemusela, to ale jen do té doby, než jsem ho zkusila upéct. V mé kuchyni se z něj rázem stala jasná volba pro zimní měsíce. Pečení zjemní jeho výraznou chuť. Zesládne a získá téměř masitou konzistenci. Ke květákovým hlavičkám obvykle přidám nakrájenou cibuli, trochu olivového oleje, špetku soli a pepře, kari a poté je nechám péct. Brokolice a růžičková kapusta jsou zase skvělé s trochou oleje a česneku.
Nejen zelenina, ale také ovoce
TIP: Recept na pečenou růžičkovou kapustu s česnekem a parmezánem
Tento recept si zamilují i ti, kterým jinak růžičková kapusta příliš nechutná. Krátké pečení pod vysokou teplotou zjemní její chuť, dodá křehkost a kapusta zesládne. S trochou česneku a parmezánu poslouží jako skvělá příloha. Pokud nám nějaká zbude, můžeme ji dát do lednice a následující den smíchat s hlávkovým salátem.
Ingredience
500 g čerstvé růžičkové kapusty
2 polévkové a 2 čajové lžíce olivového oleje
1/2 čajové lžičky soli
1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
1 mletý stroužek česneku
2 polévkové lžíce parmezánu
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Dostatečně velký plech pokryjeme alobalem a ten pokropíme dvěma čajovými lžičkami olivového oleje. Plech dáme do trouby a přejdeme k přípravě kapusty. Odkrojíme konečky a kapustu překrojíme napůl. Kousky kapusty přendáme do středně velké mísy a přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř a celou směs důkladně promícháme. Po rozehřátí trouby kapustu rovnoměrně rozprostřeme na plech. Každých 5 minut s plechem zatřeseme a pečeme přibližně 20 minut, dokud není kapusta zvenku pěkně zbarvená a křehká. Opečenou kapustu dáme do mísy, přidáme česnek a parmezán, promícháme a servírujeme.
Zdroj, foto: Herbalife Nutrition
Hrajte s námi SUDOKU online !
Jiří Lábus v komedii Milion
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Květina Vánoc - Vánoční hvězda


