Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pečená zelenina: recepty pro chladné zimní měsíce

21. 12. 2020 | Škola vaření
Změny ročních období přinášejí na stůl nové druhy ovoce a zeleniny. Podzim je již za námi, nechal však za sebou jablka, kořenovou zeleninu jako mrkev či sladké brambory nebo košťálovou zeleninu, například brokolici a květák.

„Mnoho z těchto sezonních potravin se skvěle hodí k pečení. Právě pečení je jedním z mých nejoblíbenějších způsobů úpravy jídla v zimních měsících,“ říká expertka na výživu. „Protože počasí již nepřeje grilování, využívám k přípravě chutných jídel pečení čím dál častěji. Díky suchému horku v troubě dosáhneme pečením karamelizace přirozeně se vyskytujících cukrů, což ovoci a zelenině dodá chutě, kterých bychom při grilování nikdy nedosáhli,“ dodává.

Jak na pečení kořenové zeleniny?


pečená zeleninaPokud jste nikdy neochutnali pečenou kořenovou zeleninu, měli byste ji rozhodně vyzkoušet. Obzvlášť skvělá je k tomuto způsobu úpravy mrkev. Potřeme ji trochou olivového oleje a balzamikového octa a posypeme špetkou soli a pepře. Poté kousky mrkve rozprostřeme na plech a necháme asi půl hodiny péct na 220 stupňů, dokud nezměkne. Balzamikový ocet vlivem tepla zhoustne do podoby připomínající sirup a vytvoří na povrchu zeleniny glazuru. Stejným způsobem můžeme upravovat i sladké brambory či řepu. Před pečením je pokapeme něčím kyselým – citronem či limetkou, octem nebo šťávou z granátového jablka. Vytvoříme tak lahodný kontrast s jejich přirozeně sladkou chutí. Pečená zelenina poslouží především jako skvělá příloha, můžeme ji ale použít i do polévek a omáček. Lze ji rovněž podávat studenou se zálivkou nebo ji přimíchat do salátů.


Květáková lahůdka

Květák jsem nikdy moc nemusela, to ale jen do té doby, než jsem ho zkusila upéct. V mé kuchyni se z něj rázem stala jasná volba pro zimní měsíce. Pečení zjemní jeho výraznou chuť. Zesládne a získá téměř masitou konzistenci. Ke květákovým hlavičkám obvykle přidám nakrájenou cibuli, trochu olivového oleje, špetku soli a pepře, kari a poté je nechám péct. Brokolice a růžičková kapusta jsou zase skvělé s trochou oleje a česneku.

Nejen zelenina, ale také ovoce


Péct můžeme také ovoce, fantastická jsou například jablka. K pečení se hodí prakticky jakákoli odrůda, která nám od podzimu zbyla. Můžeme je klidně péct se slupkou. Stačí jablka nakrájet na půlky nebo čtvrtiny, odstranit vnitřek, rozprostřít na plech, pokapat trochou oleje a nechat péct stejným způsobem jako zeleninu. Můžeme je také zakápnout citronem, jablečným džusem či posypat libovolným kořením. Pokud jsou ale kvalitní a chutná, nijak je dochucovat nemusíme.


TIP: Recept na pečenou růžičkovou kapustu s česnekem a parmezánem
Tento recept si zamilují i ti, kterým jinak růžičková kapusta příliš nechutná. Krátké pečení pod vysokou teplotou zjemní její chuť, dodá křehkost a kapusta zesládne. S trochou česneku a parmezánu poslouží jako skvělá příloha. Pokud nám nějaká zbude, můžeme ji dát do lednice a následující den smíchat s hlávkovým salátem.

Ingredience
500 g čerstvé růžičkové kapusty
2 polévkové a 2 čajové lžíce olivového oleje
1/2 čajové lžičky soli
1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
1 mletý stroužek česneku
2 polévkové lžíce parmezánu

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Dostatečně velký plech pokryjeme alobalem a ten pokropíme dvěma čajovými lžičkami olivového oleje. Plech dáme do trouby a přejdeme k přípravě kapusty. Odkrojíme konečky a kapustu překrojíme napůl. Kousky kapusty přendáme do středně velké mísy a přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř a celou směs důkladně promícháme. Po rozehřátí trouby kapustu rovnoměrně rozprostřeme na plech. Každých 5 minut s plechem zatřeseme a pečeme přibližně 20 minut, dokud není kapusta zvenku pěkně zbarvená a křehká. Opečenou kapustu dáme do mísy, přidáme česnek a parmezán, promícháme a servírujeme.



 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles