Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pistáciové oříšky - oříšky v barvě zelené

6. 12. 2012 | Škola vaření
Pistácie neboli řečíky jsou keře s šedou kůrou a výškou zhruba 10 m. Jejich plody jsou protáhlé oválné pecky o velikosti asi 2,5 cm. Velmi vysoké keře pistácií se pravidelně seřezávají, aby se usnadnila jejich sklizeň. Plně plodí až po 5 - 8 letech.V přírodě bývají oblíbenou potravou ptáků a savců.

Odkud se k nám pistácie dostaly

Už v dávných dobách se pistácie spolu s medem a mandlemi považovaly za „jeden z nejlepších plodů země“. Původně nejspíše divoce rostly v suchých oblastech střední a západní Asie. Postupně se rozšířily do jihovýchodní Asie, Severní Ameriky a Středomoří. Pistácie nejsou příliš náročné na půdu a v teplejších zemích jsou proto vhodnou plodinou pro chudé a suché horské půdy, kde nelze jiné na trhu často méně ceněné druhy ořechů pěstovat. Plody pistácií jsou béžové skořápky, které rostou na keřích v hroznech. Pokud skořápka dozraje, podélně puká na spojnici. Pokud však v průběhu růstu nemá příznivé podmínky, skořápka nepukne. Barva jádra je od žluté po odstíny zelené. Čím zelenější je, tím je kvalitnější.

pistácie

Proč si pistácie dopřát

U nás jsou známé především pražené pistáciové oříšky solené, které vylupujeme z polootevřených skořápek. Někdy mohou být tyto skořápky uměle nabarveny na červeno, a to proto, aby se zamaskovaly skvrny, které byly způsobeny ručním sklízením. Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a sladké náplně s pistáciovou příchutí... Tvarem a složením jsou pistácie podobné piniovým oříškům, ale mají více proteinů a méně tuků. Významné jsou i svým množstvím sacharidů. Obsah provitamínu A i vitamínu C mají relativně nízký, jsou však velmi bohaté na draslík, hořčík, fosfor a vápník. Mají stejný nebo vyšší obsah železa jako čočka. Obsahují cenné stopové prvky jako je měď, která podle posledních výzkumů ulehčuje tělu vstřebávání železa. Kombinace železa a mědi svým protianemickým účinkem převyšuje všechny farmaceutické přípravky s obsahem samotného železa. Účinek se ještě zvýší, když se spolu s pistáciovými oříšky konzumují druhy ovoce a zeleniny bohaté na vitamín C, který absorpci železa ve střevech zlepšuje. Z výše uvedených důvodů se pravidelná konzumace pistáciových oříšků doporučuje všem, kdo trpí anémií způsobenou právě nedostatkem železa. Správně skladované pistácie jsou požehnáním pro naše zdraví. Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a chrání před vznikem některých druhů rakovin.

Kupte si pistácie i o Vánocích

Krátce před adventním časem se obchody začínají více než jindy plnit nejrůznějšími druhy ořechů. Jedněmi z nich jsou i oříšky pistáciové. Jejich cena může nejednoho od koupě odradit, ale proč si tento "luxus" alespoň někdy nedopřát. A navíc, když jsou pistácie tak zdravé!


Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já je MILUJI SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pistácie mám moc ráda. Jsou výborné.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek,pistácie máme rádi,ale bohužel si je koupíme jenom občasSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pistácie jsou fakt výborné Smajlík Jednou za čas si je dopřeju, ale POZOR ... nesmí se jíst ve velkém, budete mít pak překyselený žaludek ... už se mi to párkrát stalo, než jsem zjistila z čeho to je.

A doporučuji pistácie z Californie Smajlík Prodávají je v Lídlu, jsou nejlepší! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pistáciové oříšky mám moc ráda, ale fakt je, že jejich konzumace je opravdu téměř "luxus". Jinak bych si je klidně dopřála častěji.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles