Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plný košík hub. Ale co teď s nimi?

9. 09. 2021 | Škola vaření
Snad ani nemůže být pochyb o tom, že Češi jsou národem houbařů. Každoročně se do našich lesů sjíždí tisíce lidí s vidinou košíku naplněného všemi druhy hub až po okraj. Vstávání za svítání, cesta klidně přes půl republiky, protože „tam zrovna rostou“ a důkladná příprava všeho potřebného pro úspěšný sběr. To vše je spojené s houbařením, které si musí zamilovat snad i ten, kdo houby příliš nemusí. Euforii z plného koše ale nejspíše vystřídá otázka: Co teď vlastně s nimi?

Smaženice, omáčky, houbový kuba. Není však potřeba zpracovat všechny houby čerstvé, konzervované houby poslouží v kuchyni úplně stejně, a navíc si je můžete vychutnat i mimo období houbařské sezony. Inspirujte se tipy na jejich zpracování.

Pozor na plísně vznikající při nedůkladném sušení


sušení hubAsi nejčastějším způsobem zpracování hub je jejich sušení. I přesto, že se jedná o základní metodu následné úpravy hub, může dojít k začátečnickým chybám, které nás mohou stát celý košík! Při sušení hub je potřeba být trpělivý. Pokud houby nevysušíme důkladně a nesnížíme u nich obsah vody na co nejmenší hodnoty, můžou se objevit plísně. Při manuálním sušení lze důkladné usušení poznat při promnutí hub mezi prsty. Pokud chrastí a lámou se, jsou suché. Stále větší obliby se u houbařů těší sušičky hub. Nejen, že díky sušičce ušetříte místo potřebné k proschnutí hub, ale také si můžete být jistí, že houby budou dokonale vysušeny za mnohem kratší dobu.


Po rozmražení jako čerstvé


Jednoduše lze houby také zmrazit. Po nakrájení je vložte do kastrolu, ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste přibližně čtvrt hodiny. Až houby vychladnou, můžete je rozdělit na porce a uchovat v mrazáku. Po rozmražení a propláchnutí je možné houby využívat stejně jako čerstvé, ve vaší kuchyni tedy najdou širokého využití. Pozor si však dejte na obalování a houbové řízky, k takovému účelu již zamražené houby vhodné nejsou. Dbejte také na to, že když houby jednou rozmrazíte, není možné je znovu zamrazit.

Nakládané houby na tisíc způsobů


Velmi oblíbeným způsobem je nakládání hub. V tomto případě existuje hned několik možností, záleží na chuťových preferencích. Sladkokyselý nálev, tuk, vlastní šťáva či solný nálev. Základem pro všechny tyto varianty je důkladné očištění hub, nakrájení na silnější plátky a dušení přibližně čtvrt hodiny.

V případě slaného nálevu přiveďte asi 350 ml vody se solí k varu, přidáte ocet, opět přivedete k varu a okamžitě stáhnete z plotny, aby nálev zůstal kyselý. Houby ve sklenici, spolu s kořením a se zeleninou, zalejte nálevem, okamžitě uzavřete a zavařujte při 98° C. Poté zchlaďte ve studené vodě a skladujte, ideálně v temném prostředí sklepa.

Postup je podobný i u hub naložených v tuku. Podušené houby jednoduše vložíte do sklenic a přelijete tukem, nejčastěji sádlem. Poté je nutné provést hodinovou sterilaci při 95 °C. Tento postup opakujte po dvou dnech.

Za týden na talíři


V případě konzervace v soli je nutné houby povařit v osolené vodě asi 20 minut, propláchnout je a nechat okapat. Předvařené houby vložte ideálně do kameninové nádoby a prokládejte po vrstvách cibulí nakrájenou na půlkolečka, česnekem na plátky, křenem a snítkami kopru. Každou vrstvu rovněž zasypte solí. Po zasypání poslední vrstvy přikryjte nádobu dřevěným víkem a nezapomeňte zatížit. Je podstatné upravovat množství ingrediencí, hlavně soli, podle množství hub, které budete konzervovat. Takto naložené houby jsou připraveny ke konzumaci přibližně za týden.


Zdroj: DOMO
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !