MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Počátky a historie kávy

15. 10. 2008 | Škola vaření
Je stejně bohatá jako káva samotná a sahá více než tisíc let do minulosti.

Počátky v Africe

První rostliny kávovníku pocházejí z Afrického rohu. Domorodé kmeny třely plody kávovníku o sebe a kaši míchali s živočišným tukem. Směs se tvarovala do malých kuliček a dávala válečníkům energii do bitvy.
 
Za těchto prastarých dob byly stimulační vlastnosti kávy považovány za druh náboženské extáze. Nápoj si vysloužil mystickou pověst obestřenou tajemstvím a spojovanou s kněžími a lékaři. Objevili se dvě hlavní legendy vysvětlující objevení těchto kouzelných zrn.
 
Historie kávyPodle jednoho příběhu si pasák koz všimnul, že jeho stádo bylo plné energie po konzumaci červených plodů divokého keře kávovníku. Protože byl zvědavý, ochutnal plody sám. Jejich povzbuzující účinky ho rozveselily a byl spatřen skupinkou mnichů, jak tančí se svými kozami. Mnichové brzy začali zrna vařit sami a nápoj používali, aby zůstali vzhůru celou noc při obřadech.

Druhý příběh říká, že nepřátelé nechali muslimského derviše bloudit samotného v poušti. V deliriu muž uslyšel hlas, který ho nabádal, aby ochutnal ovoce z nedalekého kávovníku. Pokusil se uvařit zrna ve vodě, a když se mu to nepovedlo, jednoduše vypil vývar. Své přežití a energii vykládal jako znamení Alláha, vrátil se ke svým lidem a šířil víru a svůj recept.

Rozšíření kávy po celém světě

Pěstování kávy začalo v 15. století. Po mnoho století byla jediným celosvětovým zdrojem provincie Jemen na Arabském poloostrově. Poptávka byla velmi vysoká a kávová zrna opouštějící jemenský přístav Al Makka byl velmi střežen. Nebylo dovoleno vyvážet ze země žádné plodící rostliny.

I přes tato omezení muslimští poutníci do Meky propašovali kávovníky do svých zemí a pěstování kávy se brzy zakořenilo v Indii.
 
Káva se dostala rovněž do Evropy přes Benátky, kde flotily obchodovaly s parfémy, čajem, barvivy a tkaninami od arabských obchodníků podél „stezky koření“. Mnoho evropských obchodníků si zvyklo na pití kávy v zámoří a přivezli si kávovníky zpět domů. Nápoj se stal populárním, když jej začali prodávat pouliční prodejci.

Díky narůstající oblibě se kávě začalo dařit i mimo její původní domovinu. V 17. století ji Holanďané přivezli do svých kolonií v Indonésii a Francouzi byli první, kdo začali pěstovat kávu v Americe. Dnes je káva druhou komoditou na světě, se kterou se nejvíce obchoduje – předčila ji pouze ropa!


Objev zážitek z kávy – další články na Chytré Ženě:
Příběh o pražení kávy
Vaření nejlepší kávy doma
Techniky ochutnávání kávy
Regiony pěstování kávy po celém světě
Jak se káva pěstuje




Kde nejlepší kávu ochutnat a odborně si nechat poradit? Navštivte kavárny Starbucks. Tuto výbornou kávu nebo čaj Starbucks také získáte exkluzivně jen na kurzech Coffee Break English.

V týdnu od 20. - 26. října 2008 můžete soutěžit nejen o tyto kurzy, ale také o šálky na kávu.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !