8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní kulinářské tipy na zahřátí

29. 10. 2021 | Škola vaření
Podzim se už hlásí o slovo. Koruny stromů opět hrají všemi barvami a sychravé počasí dává najevo, že léto už je dávno pryč. Ale i tohle období je možné si zpříjemnit a zahřát se například s poctivým vývarem. V čem spočívá kouzlo dobrého vývaru a polévky jako takové? Je to velmi jednoduché. Základem jsou vždy čerstvé a kvalitní potraviny, které utváří ve výsledku ten správný pokrm, který dodá tělu sílu a energii. Přinášíme několik tipů, jak si užít i podzimní období, a to jak jinak než s recepty na osvědčené, chutné a syté polévky.

Všichni jistě znají lidové rčení: „polévka je grunt“. Mnohé maminky a babičky rády ještě dodávaly: „a kdo ji nejí je špunt“, ale význam polévky je mnohem důležitější. Připravuje žaludek a další části trávicího traktu na příjem hlavního chodu, zvyšuje vylučování trávicích šťáv a povzbuzuje chuť k jídlu. Jedná se vlastně o takový aperitiv před jídlem.

V podzimním počasí polévka příjemně prohřeje žaludek a zároveň přispívá k většímu příjmu tekutin. Podávat je jí možné nejen k obědu, ale i jako sytou svačinu nebo s kouskem pečiva k večeři. Podstatné je, aby polévka byla připravena z plnohodnotných a kvalitních surovin. Kuřecí maso  je potřebným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a pomůže připravit výživnou a chutnou polévku pro celou rodinu.

Poctivý kuřecí vývar



Poctivý kuřecí vývar

Příprava: 2 - 4 hodiny
Počet porcí: 4
Ingredience:
Kuřecí polévková směs nebo kuřecí hřbety
2 cibule, 3 mrkve, 2 petržele
1/2 pórku,  1/4 celeru
Petrželová nať podle chuti
Bobkový list, Nové koření
5 celých kuliček pepře

Postup:
1/ Vývar je pokrm, který opravdu vyžaduje svůj čas. Proto zkuste před přípravou polévky v předehřáté troubě kuřecí kousky přibližně 25 minut opékat dozlatova. Díky tomu bude mít vývar krásně zlatou barvu a opečené kousky zeleniny na másle před přidáním do polévky zlepší samotnou chuť polévky.    
2/ Zeleninu spolu s opečeným či syrovým masem a kořením vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a nechte jen slabě probublávat.
3/ Vývar by se měl velmi pomalu vařit, minimálně dvě hodiny, a pokud se na povrchu utvoří pěna, odstraňte ji. V průběhu „táhnutí“ můžete postupně dolévat vodu.
4/ Po 2 hodinách, ale ideálně až po 4 hodinách je vývar hotový. Jednoduše ho sceďte a pokud ho chcete čistší, můžete jej přecedit přes plátýnko a po vychladnutí sebrat usazený tuk.
5/ Nyní máte připravený čistý silný kuřecí vývar, se kterým můžete pracovat dál.
6/ Dosolte, opepřete a přidejte oblíbenou zeleninu, nudličky, vaječný svítek, noky nebo doporučujeme vyzkoušet knedlíčky z kuřecího mletého masa.


Krémová kuřecí polévka s kukuřicí

Z připraveného vývaru můžete připravit i lahodnou krémovou kuřecí polévku s kukuřicí.
Příprava: 45 minut
Počet porcí: 4 Krémová kuřecí polévka s kukuřicí
Ingredience:

200 g kuřecích řízků prsních bez kosti
1 litr kuřecího vývaru
200 ml smetany, Máslo
1 cibule, 1 stroužek česneku
2 menší sladké mrkve
Kukuřice z nálevu
2 až 3 uvařené brambory
Hladká mouka
Sůl, Pepř
Bylinky (petrželka, libeček nebo tymián)

Postup:
1/ Kuřecí maso si nejprve uvaříme do měkka.
2/ Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno a na másle ve větším hrnci zlehka opečeme. Zaprášíme hladkou moukou a orestujeme kvůli zahuštění.
3/ Přidáme vývar a zhruba 15 minut vaříme, občas zamícháme a přidáme smetanu.
4/ Zmírníme plamen a ještě 5 minut necháme vařit. Polévku odstavíme, rozmixujeme ji, přecedíme a dochutíme solí a pepřem.
5/ Uvařené maso nakrájíme na menší kousky a dáme do připravené polévky.
6/ Mrkev a brambory nakrájíme na kostičky. Nejprve začneme na pánvi restovat mrkev, která potřebuje více času, pak postupně přidáme kukuřici a na závěr brambory.
7/Takto měkkou, ale zároveň křupavou směs lehce osolíme, rozdělíme ji do talířů, zalijeme hotovou polévkou a přidáme oblíbené bylinky.


Zdroj, foto: DZ KLATOVY


Další fotografie ke článku Podzimní kulinářské tipy na zahřátí:

Podzimní kulinářské tipy na zahřátí
Podzimní kulinářské tipy na zahřátí
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !