Pomazánky jsou u Čechů vůbec velmi oblíbené a mnoho rodin si v ženském pokolení předává „tajné“ recepty na tu „svoji“. V době Velikonoc patří mezi ty nejčastější česneková, rybí a – jak jinak – vajíčková. A kromě oné základní přísady, která dává pomazánce jméno a chuť, v nich nejčastěji najdeme sýr (ať už tavený nebo tvrdý), kvalitní majonézu, nebo tatarku, hořčici a margarín.
Kvalitní suroviny jsou každopádně základem každého kulinářského počinu. Ať už vaší velikonoční kuchyní zavoní bramborový salát, některá z pestré palety pomazánek, paštik nebo salátů (např. o Velikonocích oblíbený vajíčkový), tak vždy bude vaším věrným a nepostradatelným pomocníkem majonéza. Právě ta dodá pokrmu skvělou chuť a krémovou konzistenci.
Nešetřit na kvalitních surovinách vám doporučujeme i u následujících receptů, kterými můžete obohatit svou jarní kuchyni. Pomazánky či jemné paštiky nemusíte používat pouze na chlebíčky, takže např. lilkovou pomazánku můžete vyzkoušet se slanými keksy nebo opečeným pita chlebem. A abychom nezůstali jen u zeleniny, jako druhý recept nabízíme jemnou paštiku z kuřecích jater.
RECEPTY:
Lilková pomazánka – 4 porce
2 lilky1 malá cibulka
2 stroužky česneku
2 lžíce majonézy
1 červená paprika
sůl
pepř
hrst jemně nasekané petrželové natě
Postup:
Lilek rozkrojíme napůl, dáme do rozehřáté trouby a při 180°C pečeme cca 20 minut (do měkka). Poté necháme vychladit, dužinu vydlabeme lžicí a smícháme s na kostičky nakrájenou paprikou, najemno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, majonézou a petrželovou natí. Dochutíme solí a pepřem. Můžeme jemně okyselit citronovou šťávou.
Můžeme servírovat se slanými keksy, opečeným pita chlebem.
Jemná paštika z kuřecích jater – 6 porcí
500 g kuřecích jater2 lžíce margarínu nebo másla
6 lžic majonézy
Majoránka
1 větší cibule
2 stroužky česneku
Sůl dle chuti
Pepř
Postup:
Na rozehřátém tekutém necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájená játra a orestujeme je, až se důkladně propečou. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a krátce zarestujeme. Osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou. Teplou směs vložíme do kůtru nebo mixeru a začneme mixovat. Majonézu přidáváme postupně a mixujeme tak dlouho, až je paštika jemná. Necháme vychladit a podáváme.
Velikonoční vejce s lososovou pomazánkou
6 natvrdo uvařených vajec2 lžíce majonézy
4 plátky uzeného lososa nebo šunky
1 lžíce nasekaných kaparů
1 jarní cibulka (bílá část)
Špetka soli a pepře
Kopr na ozdobu
Postup:
Ponorným mixerem nebo v kůtru rozmixujeme lososa na kaši. Můžeme ho i velejemně nasekat nožem. Přidáme majonézu, najemno nasekanou cibulku a kapary. Oloupaná vejce rozpůlíme. Pomocí lžičky nandáme lososovou pěnu na půlky vajec. Ozdobíme kouskem lososa a snítkou kopru.
Zdroj, foto: Hellmann´s