Sardinie
Druhý největší ostrov Středozemního moře, Sardinie je častým cílem turistů. Nádherná příroda, čisté písečné pláže a vynikající kuchyně láká návštěvníky z celého světa. Sardskou kuchyni si prostě zamilujete, a to díky její jednoduchosti a zároveň pestrosti jídla. Maso, sýr, těstoviny, ryby, ovoce či zelenina patří mezí základní suroviny typického pokrmu.Navíc už letitá tradice praví, že maso a ryby by se neměly kombinovat. Neměli byste kombinovat předkrm z ryb a hlavní jídlo například z hovězího. A právě proto mají v sardských restaurací obvykle dva jídelní lístky, jeden je složen z pokrmů, které vydala sama země a druhý z pokrmů, které vydalo moře. Při návštěvě kouzelného ostrova stojí za ochutnávkuvynikající špagety s mořským ježkem, které jsou známé pod názvem spaghetti airicci nebo také špagety se sušenými rybími jikrami, nebo-li spaghetti bottarga. Kromě těstovin Sardové milují i maso, takže dušený králík nebo pečené prasátko není výjimkou. Typický pro středozemní ostrov je i tenoučký chléb o síle 1 mm, říká se mu carasau a nikdy nesmí chybět v sardské domácnosti.
Mallorca
Mallorca je největší z Baleárských ostrovů a zároveň i největším ostrovem Španělska. Turisté si ji velmi oblíbili a každoročně Mallorcu navštíví 12 milionů turistů, není proto divu, že cestovní ruch místní domorodce doslova živí. Překrásné pláže, zajímavá příroda, rozmanité tradice a také specifická středozemní kuchyně lákají návštěvníky z celého světa. Typickým mallorským předkrmem je paamboli, což znamená chléb s olivovým olejem. Obvykle to však bývá bageta potřená olivovým olejem, posolená, namazaná česnekem a někdy se k ní přidávají i rajčata, sýry nebo šunka.Tradiční polévky jsou husté vývary ze zeleniny a masa podávané s usušeným chlebem. V letní sezóně je pak nejoblíbenější studená polévka Gazpacho z rajčat, papriky a okurky. Mezi typická hlavní jídla patří tumbet, což je zeleninový pokrm z osmažených paprik, lilků, cukety s rajčatovou omáčkou. K tradičním jídlům patří i llomambcol, což je zelený závitek s vepřovým masem, piniovými oříšky a rozinkami. Oblíbeným dezertem je einsaimadas, sladké pečivo ve tvaru šneka.
Kréta
Největší ostrov Řecka o rozloze 8331 km² se nachází v Egejském moři a jmenuje se Kréta. Vysoké hory, hluboké kaňony, krasové jeskyně a překrásné pobřežítvoří nejnavštěvovanější ostrov Řecka. Kréta je proslulá i svou tradiční kuchyní, která je oblíbená díky své pestrosti a vynikající chuti. Při návštěvě ostrova byste neměli vynechat zdejší Tavernu, kde ochutnáte pravou krétskou kuchyni. Nejznámějším předkrmem jsou tzatziki, které se podávají s bílým či hnědým chlebem.Základem tohoto jídla je typický řecký jogurt, okurka, česnek a speciální koření spolu s koprem. Další oblíbenou pochoutkou je dakos, což jsou oválné ječné kousky chleba, namáčené ve vodě a v olivovém oleji, posypané rozmačkanými rajčaty, sýrem a oreganem. Tradiční je i choriatiki nebo-liřecký salát. Základní suroviny salátu jsou čerstvá zelenina (rajče, okurka, paprika, salát), černé olivy, olivový olej, bazalka a pravý ovčí sýr feta.