MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příběh o pražení kávy

17. 10. 2008 | Škola vaření
Pražení každé kávy jedinečným způsobem napomáhá dosáhnout její maximální chuti. Barvu je možno napodobit,  chuť nikoliv.

Životní cyklus kávy

Kávové zrno začíná svůj životní cyklus ukryté uvnitř jasně červeného plodu kávovníku. Trvá to zhruba pět let, než kávovník vyprodukuje plody, které se sklízí, a každý kávovník vyprodukuje pouze ekvivalent jedné libry pražených kávových zrn ročně. Abychom připravili zelená, oblázkům podobná kávová zrna k pražení, pěstitelé je zpracovávají pomocí přirozené metody nebo propláchnutí. Než jsou kávová zrna vyjmuta ze slupky, zralé plody kávovníku se nechají přirozenou metodou uschnout na keři nebo na zemi. Metodou oplachování jsou kávová zrna vyjmuta z plodů, ponořena do vody a poté sušena na obrovských prostranstvích nebo pomocí moderního zařízení.

kávaZelená kávová zrna se ohřejí ve velkém rotujícím bubnu a potom začne jejich transformace. Po zhruba 5 až 7 minutách intenzivního zahřívání se vypaří většina jejich vlhkosti. Kávová zrna zežloutnou a voní jako popcorn. Po 8 minutách v pražiči dojde k prvnímu prasknutí. Kávová zrna zdvojnásobí svou velikost a při zvětšování praskají. Nyní jsou světle hnědá. Dominuje velmi kyselá jednostranná chuť, zatímco komplexnější chuť kávy se dosud nerozvinula.

Po 10-11 minutách v pražiči dosáhnou kávová zrna vyrovnané hnědé barvy a na povrchu kávových zrn se začne objevovat olej. Po této době pražení (která je pro každou kávu jiná, ale obvykle někde mezi 11 a 15 minutami) se v kávových zrnech začne rozvíjet plný potenciál chuti a všechny atributy chuti se vyváží. Druhé prasknutí značí, že káva je téměř hotova a poté je uvolněna do chladící nádoby. Při druhém praskání se vzduchem začne linout vůně čerstvě upražené kávy.



Objev zážitek z kávy – další články na Chytré Ženě:
Počátky a historie kávy
Vaření nejlepší kávy doma
Techniky ochutnávání kávy
Regiony pěstování kávy po celém světě
Jak se káva pěstuje




Kde nejlepší kávu ochutnat a odborně si nechat poradit? Navštivte kavárny Starbucks. Tuto výbornou kávu nebo čaj Starbucks také získáte exkluzivně jen na kurzech Coffee Break English.

V týdnu od 20. - 26. října 2008 můžete soutěžit nejen o tyto kurzy, ale také o šálky na kávu.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !