Důvod, proč sladké brambory v našich zeměpisných šířkách nezdomácněly, je zcela jednoznačný. Pro jejich pěstování je naše podnebí nevhodné.
Této původně americké rostlině z mexického poloostrova Yucatan se totiž nejlépe daří v subtropických a tropických oblastech. Pro zajímavost: z botanického pohledu nemají batáty s bramborami vůbec nic společného!
V poslední době pronikají sladké brambory i do našich středoevropských kuchyní, a tak je na čase se v nich trochu zorientovat. Na trhu jsou k dostání tři odrůdy. Bílé jsou hodně moučné, sušší a hodí se spíš do těst, chuť žlutých batátů vynikne nejlépe při smažení a červené se hodí k vaření i zapékání. Poslední jmenované za svou výraznou barvu vděčí vysokému obsahu karotenoidů. Díky nim a také díky vysokému obsahu železa, vitamínů A, B, C, E a vlákniny patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.

Pro přípravu batátů existuje celá řada jak tradičních, tak i exotických receptů. Skvělé jsou v podobě kaše nebo pečené s různými druhy omáček, ale potěší i ve formě hranolek či chipsů.